Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megsemmisítette a választás eredményét a kirgiz választási bizottság

Létrehozva:

Aztán majdnem feloszlatta önmagát is. A Parlament rendkívüli ülésre fog összeülni, de nem a Parlament épületébe, mert azt megrongálták a tüntetők.

A kirgiz központi választási bizottság érvénytelenítette kedden a vasárnapi parlamenti választás eredményeit, amelyek szerint Szooronbaj Dzsejenbekov államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba – jelentette a 24.gk kirgiz hírportál a testület egyik tagjára hivatkozva, írja az MTI.

    A hírt a TASZSZ hírügynökség is megerősítette. A testület sajtószolgálata közölte az orosz hírügynökséggel, hogy „a szavazáson és a választás előtti időszakban történt számos szabálysértés miatt a központi választási bizottság tagjainak keddi ülésén döntés született a választás semmissé nyilvánításáról”.

    Gulnara Dzsurabajeva, a választási bizottság egyik tagja közölte, hogy a testület megvitatta az önfeloszlatás kérdését is, de a döntést későbbre halasztották.

    A választási eredmények megsemmisítése nyomán kedd délután rendkívüli ülést tart a kirgiz parlament – közölte a TASZSZ hírügynökséggel a törvényhozás sajtószolgálata. A rendkívüli ülést nem a parlamentben tartják meg, mert azt a tüntetők megrongálták.

    Ezt megelőzően az ellenzéki pártok újonnan létrehozott koordinációs tanácsa felszólította a leköszönő parlament képviselőit, hogy gyűljenek össze a törvényhozás ülésén, „legitimizálják az országban zajló társadalmi- politikai folyamatokat”, és alakítsanak „népbizalmi” kormányt.

    Temir Szarijev volt miniszterelnök nem sokkal korábban jelentette be, hogy politikusok egy csoportja létrehozta a Kirgiz Koordinációs Tanácsot, amely arra hivatott, hogy helyreállítsa a jogrendet az országban. Szarijev követelte a hivatalban lévő kormány lemondását. Szerinte „népbizalmi” kabinetet kell alakítani, amely mihamarabb újabb választást rendez, és az új kormány megalakításáig a parlamenttel együtt dönt majd Szooronbaj Dzsejenbekov államfő sorsáról. Szarijev 2015–16-ban, az előző államfő, Almazbek Atambajev elnöksége idején állt a kormány élén.

    A korrupció miatt 11 évi börtönbüntetésre ítélt Atambajev, illetve Szapar Iszakov volt miniszterelnök és több más politikus kiszabadulásáról keddre virradóra számoltak be hírügynökségek. Új hír viszont, hogy kiszabadult a börtönből Albek Ibraimov volt biskeki polgármester is, akit Atambajev egyik legközelebbi szövetségeseként tartanak számon.

    A vasárnapi választások eredményeinek közzététele után tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több kirgiz nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát és több kormányzati épületet, benyomultak a parlament épületébe. Kedd délelőtt lemondott Biskek és a második legnagyobb kirgiz város, Os polgármestere, az állami televízió elnöke és számos más magas rangú tisztségviselő.

    Egyes hírügynökségek úgy értelmezik a jelenlegi kirgizisztáni helyzetet, hogy ellenzéki csoportok átvették a hatalmat, ellenőrzésük alá vonva a stratégiailag fontos kormányzati intézményeket.

 

Legnépszerűbb cikkeink