Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Lesz Nemzeti Vágta, de kicsit átírta a Covid

Létrehozva:

Magyarországon élő külföldiek versengenek a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán szombaton és vasárnap a koronavírus-járvány miatti beutazási korlátozások miatt. Idén a 10 versenyző között lesz Indiát, valamint Mexikót képviselő lovas is tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

A folyamatos fejlődés jegyében 2013-ban szervezték meg az első nemzetközi futamot. Az elmúlt években 4 kontinens összesen húsz országából vettek már részt lovasok a versenyen, az idei rendhagyó évben 10 ország száll versenybe a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok arab ménesének shagya-arab lovain: Magyarország mellett Horvátország, Szlovákia, Románia, Mexikó, India, Mongólia, Szlovénia, Csehország és Szerbia.

Az idén 13. alkalommal megrendezett Nemzeti Vágtán hetvenkét lovas vesz részt a budapesti Hősök terén felállított különleges versenypályán.

A szervezők szerint az elmúlt tizenkét év eredménye azt igazolja, hogy a történelmi hangulatú lovas esemény beépült a köztudatba, széleskörű népszerűségnek örvend, beváltotta célkitűzéseit és a hagyományőrzés különleges, szórakoztató, nemzeti egységet teremtő eszköze lett.

A koronavírus-járvány miatt idén közönség nélkül tartják a futamokat: a versenyszámokat és a különleges programokat a Duna Televízió élőben közvetíti. A televízió közönsége figyelemmel kísérheti a kishuszár vágtát, amelyen 18 település fiataljai versengenek, a méneshajtást a szilvásváradi lipicai ménessel, a huszárság minden elemét felvonultató történelmi bemutatót, a magasugrató és kocsitoló versenyt is.

A szervezők közleményükben felhívták a figyelmet arra is, hogy a hétvégi rendezvény miatt lezárások lesznek a Hősök terénél pénteken 16 órától hétfőn reggel 6-ig.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink