Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Félmilló cápát is kipusztíthat a koronavírus-vakcina

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az amerikai Shark Allies arra figyelmeztet, a koronavírus-járvány ellen kifejlesztett vakcina miatt nagyon sok cápa életét olthatják ki.

A koronavírus-vakcina kifejlesztéséhez egy olyan összetevőre van szükség, amit a cápa májából egyszerűen lehet kinyerni – idézi a Sky News cikkét a Hvg. A szkvalént azért használják védőoltásokhoz, mert erősebb immunválaszra készteti a beoltott szervezetet.

Egy tonna szkvalénhez 3000 cápa májára van szükség. A kaliforniai Shark Allies ezért úgy számol, hogy nagyjából 250 ezer cápa kell ahhoz, hogy a világ összes emberét egyszer beoltsák a koronavírus elleni vakcinával. Mivel azonban a legtöbb, potenciálisan hatékony oltóanyagból kétszer kell beoltani az embereket, ezért összesen 500 ezer cápa élete lehet veszélyben.

Stefanie Brendl, a Shark Allies alapítója szerint ez a helyzet nem fenntartható, már csak azért sem, mert a csúcsragadozó kevésbé szapora állat. Brendl szerint ráadásul minél tovább húzódik el a járvány, annál több cápa élete kerül veszélybe.

A Sky News szerint egyébként évente nagyjából hárommillió cápát ölnek meg a szkvalén miatt. A tudósok viszont igyekeznek egy olyan anyagot kifejleszteni, ami segítene kiváltani a cápák adalékát. Ezt erjesztett cukornádból próbálják előállítani.

Legnépszerűbb cikkeink