Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Elhunyt Patay Pál régész

Létrehozva:

Életének 106. évében érte a halál.

Patay Pál decemberben ünnepelte volna 106. születésnapját. Páratlanul hosszú és színes életpálya adatott meg neki, idén tavasszal kapta meg zafírdiplomáját – az ELTE történetében ez volt az első eset, hogy valakit oklevele megszerzésének nyolcvanadik évfordulóján köszönthettek.

A Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész-főmuzeológusának szakterülete az őskor kutatása volt, de pályája során a régészet és ipartörténet szinte minden korszakának megismerését gazdagította – írja a muemlekem.hu.

Számtalan ásatás és leletfeldolgozás kötődik a nevéhez. Néhány a legfontosabbak közül: Korlát (őskőkori és újkőkori kőeszköz-készítő műhelytelep), Fényeslitke (rézkori temető); Tiszavalk-Kenderföld (rézkori telep és temető); Tiszavalk-Tetes (rézkori telep és temető); Tiszalúc-Sarkad (rézkori telep). Poroszló-Aponhát (újkőkori és bronzkori telep); Mátraszőlős (késő vaskori kelta temető); Alsótelekes (kora vaskori szkíta temető).

Az ásatásokon kívül kiemelkedő a szarmata kori Csörsz-árok (Ördög-árok) nyomvonalának azonosításában és térképezésében végzett terepmunkája és a magyarországi történeti értékű harangok összegyűjtése, tudományos dokumentálása tárgyában végzett kutatásai.

Halálával pótolhatatlan veszteség érte a közgyűjteményeket, köztük a Magyar Nemzeti Múzeumot.

Legnépszerűbb cikkeink