Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Egyre komolyabb szigorítások vannak Párizsban

Létrehozva:

Nemcsak a bárok nem nyithatnak ki Párizsban keddtől, hanem a sportolásra alkalmas helyiségek és az uszodák sem fogadhatnak legalább két hétig felnőtteket, de az iskolai osztályok számára továbbra is megtarthatók a foglalkozások jelentette be a párizsi prefektus.

Didier Lallement a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett újabb korlátozásokról hétfőn tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a bárok keddtől legalább két hétig zárva maradnak a fővárosban és az elővárosokban, az éttermek viszont szigorított óvintézkedések mellett a megszokott nyitvatartás szerint működhetnek.

Az előírások szerint az éttermekben az asztalok között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie, a vendégeknek meg kell adniuk az elérhetőségüket a későbbi esetleges kontaktkutatásokhoz, s nyolcfősnél nagyobb csoportokat nem fogadhatnak a vendéglátóhelyek.

Az alkoholfogyasztást is betiltja a rendőrség este 10 óra után a közterületeken (parkokban, folyóparton, tereken).

A bevásárlóközpontokban és a nagyobb üzletekben szavatolni kell, hogy egy vásárlónak legalább négy négyzetméteres terület jusson, azaz az üzletbe belépők számát csökkenteni kell.

A következő két hétben nem tarthatók meg a nagyobb szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, és a sátorban rendezett cirkuszi előadások is elmaradnak – jelezte a prefektus.

A sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok, valamint az uszodák nem nyithatnak ki felnőttek számára a következő két hétben, de az iskolai foglalkozások és oktatások megtarthatók.

Bulik és családi ünnepek sem rendezhetők a következő két hétben nyilvános helyeken. Szabadtéren viszont maximum ezer fő részvételével továbbra is rendezhetők sport- és egyéb események.

Az idősotthonokban továbbra is engedélyezett a látogatás, de csak előzetes bejelentés alapján, és egyszerre maximum két ember látogathat egy bentlakót.

A kulturális intézmények, azaz a színházak, mozik és a múzeumok, valamint az üzletek a már korábban életbe lépett szigorú korlátozások (kötelező maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés, a nézőterek maximum hatvan százalékos kihasználása) mellett tovább működhetnek.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester jelezte, hogy „a város természetesen betartja” az új szabályozást.

„A járványügyi mutatók miatt nagyon elővigyázatosak leszünk az állammal együttműködve” – fogalmazott az ellenzéki városvezető.

A párizsi agglomerációban a három legfontosabb járványügyi mutató már csütörtökön átlépte a maximális riasztási szintet. Százezer lakosra több mint 250 fertőzött jut (vasárnap este 270 volt a szám), s a veszélyeztetett 65 év feletti korosztályban is több mint száz. A kórházak intenzív ágyainak 30-35 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a 30 százalék jelenti.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink