Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán biztonságban érzi a magyarokat

Létrehozva:

Nehéz időszakon vagyunk túl, és nehéz időszak jön. Nekünk elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk. Az álláspontunk ugyanakkor nem változott, amíg nincs vakcina, addig a védekezésé a főszerep. Tudjuk tartani a lépést a vírussal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban vasárnap reggel.

A kormányfő közölte, a szakemberek tájékoztatása alapján

meglehetősen biztonságban érzi a magyarokat.

A védekezésről szólva azt mondta, hogy a tudósok becslése alapján a legmagasabb egyidejű fertőzöttség adat hazánkban 200 ezer főre tehető az előrejelzések szerint. Ez 16 ezer kórházi ágy és 800-1000 lélegeztetőgép egyidejű használatát jelenti. Ezért a kormány inkább ezeknek a számoknak a duplájával számol, és erre készíti fel az egészségügyet. „Mi biztosra megyünk, ezért duplán számolunk” – mondta.

Az orvosok és az egészségügyi személyzet tekintetében hatalmas terhet jelent, az orvosok és szakszemélyzet vezénylésére van szükség, az átszervezések elkerülhetetlenek. Emiatt van zúgolódás is, ám amíg nincs vakcina, addig szükség van a munkaerő átcsoportosítására – mondta.

Az orvosok béremeléséről szólva Orbán Viktor arról beszélt, hogy a második hullám hosszabb és nehezebb lesz, ezt pedig így nem fogják bírni az orvosok és az egészségügy, ezt átszervezés nélkül nem lehet megoldani. A bérrendezés – ahogy mondta – történelmi adósság is, eddig toldozgatás, foltozgatás történt az egészségügyben.

Az orvosok nagymértékű béremelése a kormányban is nagy vitát váltott ki, mert most a munkahelyek megőrzésén van a hangsúly, nem a fizetésemelések időszakát éljük. De a miniszterelnök szerint a válság kétszeres súllyal jelenik meg az egészségügyben, ezért szükségesnek látta a béremelést – tette hozzá.

A költségekről szólva azt mondta, az az összeg, ami a költségvetésből kimegy az orvosoknak, az meg fog duplázódni. De nem minden orvost fog azonos módon érni a változás – hívta fel a figyelmet

Az interjúban szó volt az Európai Unió jogállamisági jelentéséről is. Orbán Viktor erről azt mondta:

amit én gondolok, azt nem mondhatom, ezért visszafogott leszek.

Szerinte arról van szó, hogy az Európai Bizottság egy migrációs tervet hozott létre, amely a V4-es országok számára nem elfogadható, ezért az egyik uniós biztos (Vera Jourová) megtámadta Magyarországot. Orbán szerint nem az volt a sértő, amit róla mondtak, hanem az, hogy tökkelütöttnek bélyegezték a magyar embereket. Mert róluk pedig azt állították, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak, önállóan döntsenek.

Majd ezután – folytatta a kormányfő – kiadtak egy jelentést, amit Orbán csak „Soros-jelentésnek” nevez. Ez nyílt és összehangolt támadás – mondta.

Orbán Viktor egyébként levelet írt a Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, kérve, hogy az érintett EU-biztos távozzon posztjáról, ám levelére nem kapott választ egyelőre.

Szóba került a Mesevilág című gyermekkönyv is, amit Dúró Dóra ledarált. Orbán erre azt mondta, szövevényes viták ezek, ám Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak. A kormányfő szerint a „jelenséget” a magyarok türelmesen, toleránsan kezelik, ám van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni. Ezzel kapcsolatban azt mondta:

hagyják békén a gyerekeinket.

(A 24.hu nyomán.)

Legnépszerűbb cikkeink