Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Boriszov lemondását követelte a tüntető tömeg Bulgáriában

Létrehozva:

Ismét ezrek vonultak az utcákra a bolgár fővárosban, Szófiában szombaton este a kormány lemondását követelve.

A tüntetők azt skandálták, hogy „Mondjatok le!” és „Maffia!” – írja az MTI.

Bulgáriában három hónapja kormányellenes tüntetések zajlanak. A tiltakozó akciók résztvevői, a baloldali államfő és az ellenzéki szocialista párt is Bojko Boriszov jobbközép kormányának lemondását követelik korrupciós vádak, a maffiáéhoz hasonló működés, valamint az oligarcháktól való függése címén. A kormányellenes megmozdulások már többször sebesülésekkel és őrizetbe vételekkel járó összecsapásokba fordultak a rendvédelmi szervek tagjaival.

A 61 éves Boriszov kisebb megszakítással 2009 óta van hatalomban, és a harmadik mandátuma jövő márciusban jár le. A kormányfő kizárta idő előtti lemondását.

Az Európai Bizottság szerdán aggodalmát fejezte ki a bolgár igazságszolgáltatás helyzete, a korrupcióellenes harcban elért eredmények hiánya és a független bolgár sajtó elleni fenyegetések miatt. Az APA hírügynökség a tüntetésekről beszámolva azt írta, hogy Bulgária az Európai Unió legszegényebb és a leginkább korruptnak minősített tagállama, az ország gazdaságának nagy részét egy maréknyi oligarcha ellenőrzi.

Legnépszerűbb cikkeink