Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az Egészségügyi Szakszervezet szerint bérfeszültséget okozhat, ha csak az orvosok fizetését emelik

Létrehozva:

Az orvosok „áttörő erejű” béremelését jelentette be Orbán Viktor szombaton, melyről vasárnap reggeli rádióinterjújában többek között azt mondta, hogy nem minden orvost fog azonos módon érni a változás. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet Facebook-oldalán reagált a miniszterelnök bejelentésére

Mint írják, üdvözlik az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkáját elismerő szavakat, és az orvosokat érintő béremelési intézkedéseket. Hozzátették viszont, hogy a meghirdetett
orvosbér-emelés azonban ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével – komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik még a beígért béremeléseket is figyelembe véve megfeszítő munkájukat.

Ezért azt kérik, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó részére 2021 elején az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor. Megjegyzik, a szakdolgozók hiánya ma már feszítőbb, mint az orvosoké.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a halálozási ráták a legszorosabb kapcsolatot az őket ápoló szakdolgozók hiányával mutatják, különösen igaz ez az intenzív ellátásban. Ha az egy betegre jutó ápoló létszám kisebb, mint 2,5, azzal arányosan nő a halálozások száma – írja a szakszervezet, mely szerint nem lehet az egészségügyi dolgozók szűkebb körét kiemelni, míg a többi, szintén kulcsszerepet játszó dolgozót aránytalanul alacsonyabb mértékben elismerni, mert ennek a betegek látják kárát.

Legnépszerűbb cikkeink