Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szigorítanak Madridban és környékén

Létrehozva:

Péntek éjszakától szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezetnek a spanyol fővárosban és kilenc környező városban annak ellenére, hogy az erről szóló miniszteri rendelet miatt bírósághoz fordult a madridi tartományi autonóm kormány.    

Enrique Ruiz Escudero, a régió egészségügyi tanácsosa sajtótájékoztatón ismertette, hogy este 22 órától lépnek életbe a korlátozások a tartomány azon városaiban, ahol százezer lakosonként legkevesebb ötszáz koronavírus-fertőzést jelentenek, az elvégzett tesztek több mint 10 százaléka lesz pozitív, valamint az intenzív osztályok telítettsége tartományi szinten meghaladja a 35 százalékot.

Az érintett városok: Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles és Parla. Területükön összesen mintegy 4,8 millióan élnek, vagyis a tartomány lakosságának mintegy 72 százaléka.

A felsorolt városokba csak olyan meghatározott indokkal lehet be- illetve kijutni, mint például munkavégzés, oktatás, orvosi ellátás. A kereskedelmi és vendéglátó egységek a befogadóképesség feléig fogadhatnak vásárlókat, vendégeket, továbbá rövidített nyitvatartással működhetnek.

A szabad mozgás korlátozásának bevezetését minden esetben bíróságnak kell jóváhagynia, így amíg ez nem születik meg, a hatóságok csupán tájékoztatnak az ellenőrzések során, de nem büntetnek.

Enrique Ruiz Escudero a korlátozásokat előíró miniszteri rendelet számos ellentmondására hívta fel a figyelmet. Például arra, hogy a fővárosban található nemzetközi repülőtérre, illetve a vasútállomásokra nem terjednek ki a megszorítások, így például külföldről gond nélkül be lehet utazni.

Hozzátette: az elmúlt hónapokban többször kérték a központi kormányt a reptéri ellenőrzések szigorítására, eddig eredménytelenül.

Enrique López, a tartományi kormány igazságügyi tanácsosa bocsánatot kért a madridiaktól az elmúlt napokban kialakult bizonytalanság és „káosz” miatt, hangsúlyozva, hogy ha rajtuk múlt volna, átmeneti felkészülési időt biztosítanak a korlátozások bevezetésére.

A központi kormány „beavatkozott a tartomány hatáskörébe” – jegyezte meg.

Beszámolt róla, hogy pénteken fellebbezést nyújtottak be az illetékes központi büntetőbírósághoz a korlátozásokat elrendelő jogszabály ellen, kérve annak felfüggesztését.

Hangsúlyozta: a régió vezetése a rendelkezést semmisnek tartja, mert nem konszenzussal fogadta el a tartományközi tanács, ám amíg a bíróság nem tisztázza a helyzetet, „nem tehetnek mást”, mint engedelmeskednek a jogszabálynak.

A politikus kifejtette: az autonóm kormány másfél hete bevezetett részleges járványügyi korlátozásait hatékonyabbnak tartja mint a központi kormány általános rendelkezéseit, amelyek ráadásul jelentős mértékű kárt okoznak a térség gazdaságának.

Mindkét tanácsos azt kérte a madridiaktól, hogy a körülményektől függetlenül tartsák be az érvénybe lépő szabályokat.

A szocialista spanyol központi kormány és a konzervatív madridi autonóm kormány szeptember 21-én állapodott meg arról, hogy közös járványügyi munkacsoport felállításával keresi a megoldást az ország többi régiójához képest kiugró esetszámokat mutató térségben.

Miután a központi kormány nem tartotta elég szigorúnak és hatékonynak a helyi vezetés által elfogadott intézkedéseit, javaslatot tett egységes járványügyi kritériumok alkalmazására a százezer lakos feletti városokban.

A javaslatot a 17 tartomány és két észak-afrikai exlávé közül 13 támogatta, egy tartózkodott, öten pedig elutasították a tartományközi egészségügyi tanács szerdai ülésén. A madridi autonóm kormány szerint a tanács működési szabályzata konszenzushoz köti a döntések elfogadását, így az jogilag érvénytelen.

Az elfogadott rendelkezés jelenleg kizárólag a madridi régiót érinti. Az szaktárca adatai szerint az országban regisztrált esetek negyven százalékát itt szűrik ki.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink