Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Egy képviselő javasolta a román választások elhalasztását

Létrehozva:

A román kormány által december 6-ára kiírt parlamenti választások jövő év március 14-ére történő elhalasztását kezdeményezte Adrian Dohotaru független, magát baloldalinak nevező képviselő.

A rendszerkritikus Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott, a pártból 2017-ben kilépő törvényhozó a szenátushoz terjesztette be törvénytervezetét pénteken, amikor – médiaértesülések szerint – a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) több vezető politikusa is azt javasolta, hogy a PSD kezdeményezze a választások elnapolását.

Korábban a járványügyi helyzetre hivatkozva a PSD volt koalíciós partnere, a balliberális ALDE elnöke, Calin Popescu Tariceanu is jelezte, hogy támogatná a választások elhalasztását.

Dohotaru kezdeményezését arra alapozza, hogy az alkotmánybíróság kedden kimondta: nem sérti a román alkotmányt az a törvénytervezet, amelynek értelmében a parlament határozná meg a parlamenti választások időpontját.

Ezt a jogszabálytervezetet még júliusban fogadta el a parlament baloldali többsége, hogy elvegye a jobbközép kisebbségi kormánytól a parlamenti választások kiírásának jogát, de a jobboldali államfő alkotmányossági óvása és a bírói testület többszöri halasztása miatt a törvény még mindig nem lépett hatályba, és nagy valószínűséggel egyhamar nem is fog. Klaus Iohannis államfő ugyanis még gondolkodhat néhány hetet azon, hogy kihirdesse-e a törvényt, és könnyen arra a következtetésre juthat: inkább visszaküldheti megfontolásra a parlamentnek.

Klaus Iohannis államfő e heti sajtóértekezletén úgy vélekedett: értelmetlen és veszélyes lenne tavaszig várni a választásokkal, egy ilyen kezdeményezés szerinte nem más, mint a képviselői juttatásaikba kapaszkodó honatyák szégyenletes időhúzási kísérlete.

„A parlament mandátuma december 20-án lejár, de a testület nem oszlik fel magától. A honatyák még ott maradnak, bizottságokat és bizottságocskákat alakítanak, felveszik a napidíjukat, de sarkalatos törvényeket már nem fogadhatnak el. Valóságos katasztrófa lenne, ha télvíz idején, a koronavírus-járvány közepette a parlamentben olyan emberek ülnének, akik szinte semmiről sem dönthetnek” – érvelt az államfő.

Vasile Dincu, a PSD országos tanácsának elnöke azonban úgy vélekedett: Dohotaru törvényjavaslatát sürgősségi eljárással kell megvitatnia a parlamentnek, hiszen a választások tavaszra halasztása mindenkinek előnyére válhat, a PSD-nek időt hagyna „szociális projektjei finomítására”, és a jobbközép kormánynak is több ideje lenne gyakorlatba ültetni fontos politikai terveit, „ha még rendelkezik ilyenekkel”.

A román alkotmány szerint a parlament megbízatása négy évre szól, amelynek lejártától számított legkésőbb három hónapon belül ki kell írni a választásokat, hacsak nem áll elő a parlament mandátumát hivatalból meghosszabbító helyzet, például újabb rendkívüli állapot. Mivel a jelenlegi törvényhozók 2016. december 21-én tették le a hivatali esküt, 2021. március 14. az utolsó olyan vasárnap, amikor meg lehet választani az új képviselőket és szenátorokat az alkotmányos előírás megsértése nélkül.

Legnépszerűbb cikkeink