Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Dicshimnuszt zengett Kínáról a hongkongi kormányzó

Létrehozva:

Carrie Lam szerint egyes külföldi kormányzatok kettős mércét használnak, megalapozatlan vádakkal illetik a hongkongi vezetést.

Carrie Lam hongkongi kormányzó szerint a városnak Pekingre kell támaszkodnia a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság helyreállításához – idézte a South China Morning Post (SCMP) internetes kiadásában a hongkongi vezető a nemzeti ünnep alkalmából csütörtökön elmondott beszédét, írja az MTI.

A kormányzó aláhúzta: a város vezetése aktívan részt fog venni Kína következő ötéves tervének körvonalazásában, és a központi kormányzat támogatását kéri majd Hongkong nemzetközi pénzügyi központi státuszának megerősítésében. Kiemelte: a járvány megfékezésének köszönhetően Kína a világon egyedüliként már visszanyerte gazdasági lendületét. Lam egyúttal köszönetet mondott az anyaországnak a járvány elleni küzdelemben nyújtott segítségéért, és emlékeztetett: a központi kormányzat az 1997-es és a 2008-as globális pénzügyi válságok idején, valamint a 2003-as SARS-járvány idején is segítő kezet nyújtott Hongkongnak. Az elmúlt három év során pedig Peking és Hongkong csaknem 90 megállapodást írt alá kereskedelmi és technológiai együttműködésekről – tette hozzá.

Carrie Lam hangsúlyozta továbbá: „nem számít, hogy egyes, kettős mércét alkalmazó külföldi kormányzatok milyen megalapozatlan vádakat hoznak fel, vagy milyen agresszívan hirdetnek újabb szankciókat”, a hongkongi vezetés változatlanul teljesíti kötelességét, és „a törvény által előírt módon védelmezi a nemzetbiztonságot mindenféle félelem vagy aggodalom nélkül”.

A pekingi vezetés által június 30-án bevezetett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényre utalva Lam úgy fogalmazott: a jogszabály segített a stabilitás helyreállításában. A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják amiatt, mert szerintük gyengíti a különleges közigazgatási státusú város autonómiáját.

Október 1-jére, a Kínai Népköztársaság hivatalos kikiáltásának 71. évfordulójára Hongkongban interneten terjesztett felhívásokban szólították a lakosságot különféle tiltakozó akciókra, ezért a rendőrség megduplázta szolgálatban lévő állományát. A város biztonsági hivatalának közlése szerint a hatóságok olyan felhívásokról is tudomást szereztek, amelyek rendőrőrsökkel szembeni erőszakra, Molotov-koktélok használatára és úttorlaszok felállítására szólították az embereket. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink