Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fővárosi Közgyűlés: segítenek a taxisoknak, megmentik a Városligetet

Létrehozva:

Egy sor fontos ügyben jutott dűlőre szerdán a Fővárosi Közgyűlés: segítik a taxisokat, a turisztikai vállalkozásokat, építési területeket alakítottak vissza zöldterületté  Városligetben, kiderült, hogy gond van a Csömöri úti felüljáróval és pályázatot írnak ki az Állatkert főigazgatói posztjára.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit, valamint a taxisok is engedményt kapnak a drosztdíjból – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Segítik a turisztikai vállalkozásokat

A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bérleti díjából adandó kedvezményt az árbevétel-csökkenés arányában határozzák meg. Ennek feltétele, hogy a bérlőnél augusztus végéhez képest érdemi elbocsátások ne legyenek. A kedvezmény maximális mértéke 90 százalék. A fővárosi területeken a vendéglátóteraszok után fizetendő közterület-használati hozzájárulásból 2021. március 31-ig 90 százalékos kedvezményt adnak. A taxik drosztdíjaiból 70 százalék kedvezményt nyújtanak, úgy, hogy a csökkentést a jövő évi díjból vonják le.

A Fidesz-KDNP-frakció javaslatára a testület felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén kezdeményezzen rendeletmódosítást annak érdekében, hogy a taxisok az idén kapjanak felmentést a tíz évnél régebbi gépjárművük kötelező cseréje alól. A Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták.

Csömöri út

Újra kell tervezni a Csömöri út – Drégelyvár utcai felüljáró felújítását, ezért egy évet csúszni fog a munka. A kivitelező ugyanis a hídszerkezetet érintő problémákra bukkant, a munka jövő decemberre fejeződhet be, ami bruttó 344 millió forint többletköltséget jelent.

A főváros szerint összesen száz fővárosi híd és felüljáró szorulna felújításra, karbantartásra, hárommillió négyzetméter út, száz kishíd, felüljáró és kétezer kilométernyi vízcsőhálózat felújítása maradt el, mert a korábbi városvezetés a szükséges összegek egytizedét sem fordította erre a célra.

A közel fél évszázada épült, legutóbb 1989-ben felújított felüljáró rekonstrukciójára a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2019 decemberében kötött szerződést a Colas Zrt.-vel nettó 778 millió forintért. Ugyanakkor a bontás során nem várt mértékű károsodásra derült fény; a vasbeton szerkezetek állapota a tervekben jelzettnél rosszabbnak bizonyult, így a kivitelezést felfüggesztették.

Ettől függetlenül, amilyen állapotban van, a felüljárót 10-15 éven belül újjá kell építeni.

Városliget

Megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását szerdán a Fővárosi Közgyűlés: 18-an támogatták, 10-en ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott.

    Az előterjesztés felidézi, hogy a meg nem kezdett kivitelezésű nagylétesítmények, azaz az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét szünteti meg a módosítás. A cél, hogy a tervezett épületek helyén teljes értékű zöldfelület alakulhasson ki elsődlegesen közparki funkcióval.

    Az elfogadott javaslat – egyebek mellett – pontosítja a területi hatályt, a vendéglátó teraszok, méretét és elhelyezését, a park növényállományának védelmében módosítja az előírásokat, kiegészül a megújuló energiaforrásra vonatkozó előírásokkal és talajszonda elhelyezéséről is rendelkezik.

    A közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester indítványát, amely a Kós Károly sétány „főúthálózati szerepköre” megszüntetésének közlekedési feltételei közé emeli be azt, hogy a Szegedi út és a Nagy Lajos király útja között közvetlen közúti kapcsolatot teremtsenek a vasúti sínek „különszintű keresztezésével”.

A fideszes Láng Zsolt tiltakozott, mert szerinte a miniszterelnök korábban arra tett ígéretet, hogy azok az épületek nem készülnek el a Városligetben, amelyeket a főváros nem szeretne, ennek megfelelően nem is kezdődtek el építkezések a területen, szerinte a városvezetés fél az egyeztetéstől.

    A Városliget további beépítése ellen emelt szót Horváth Csaba (MSZP), a XIV. kerület; Niedermüller Péter (DK), a VII. kerület és V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere.

    Karácsony Gergely zárszavában úgy fogalmazott: a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni, elvi alapvetésük ugyanis, hogy a Városligetet nem lehet beépíteni. Megjegyezte, a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

Pályázatot írnak ki a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói posztjára

A pályázati kiírást a közgyűlés vita nélkül, 26 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett fogadta el.A kiírásra november 2-ig lehet jelentkezni, a megbízás időtartama öt évre szól. A pályázati kiírás szerint a leendő főigazgató feladatai közé fog tartozni többek között, hogy megvizsgálja, lehetséges-e az intézményt gazdasági társaságként működtetni. Emellett az új főigazgató feladata lesz a Pannon Park és a Biodóm fejlesztésekkel kapcsolatos beruházási munkák irányítása, a költséghatékony üzemeltetésre vonatkozó koncepció kidolgozása is.

    A pályázatok elbírásakor előnyt jelent a gazdasági társaság működtetésében, vagy az üzleti alapú intézmény üzemeltetésben szerzett gyakorlat, a tudományos fokozat, a kiemelkedő szakmai vagy tudományos tevékenység, és a legalább öt éves vezetői gyakorlat.

    A pályázat nyerteséről a Fővárosi Közgyűlés dönt. Az új főigazgató várhatóan január elsejétől töltheti be a posztot.

    Persányi Miklós tavasszal távozott az állatkert éléről, azóta az operatív igazgató látja el a főigazgatói feladatokat.

Legnépszerűbb cikkeink