Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bejelentette árnyékkormányát Cihanouszkaja

Létrehozva:

A belarusz ellenzéki kijelentette, Lukasenka rendszere nem törvényes, de nem is tudja megoldani az előtte álló feladatokat. Ilyen körülmények között nem lehet tétlenkedve nézni azt, ahogy az ország egyre jobban a válságba süllyed.

Árnyékkormányt alakít Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelölt, ellenzéki vezető. Cihanouszkaja szerdán a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáján jelentette be ezt, írja az MTI.

    A politikus emberi jogi biztosnak nevezte ki Harri Pahanjalo fehérorosz jogászt és jogvédőt, a gazdasági reformok irányítója Aljasz Aljahnovics lesz. Pahanjalo sok éven át ügyvédként emberi jogi kérdésekkel foglalkozott hazájában, ismert újságírókat is védve. Több mint húsz évig a fehérorosz helsinki bizottság elnökhelyettese volt. Aljahnovics, a CASE Belarus nevű gazdasági elemzőközpont elnöke, számos fehérorosz gazdasági reform kidolgozója.

    Cihanouszkaja más „árnyéktisztségekről” nem tájékoztatott. Oldalán azt írta, nem elég, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök rendszere nem törvényes, de nem is tudja megoldani az előtte álló feladatokat. Ilyen körülmények között nem lehet tétlenkedve nézni azt, ahogy az ország egyre jobban a válságba süllyed. „Éppen ezért, hogy megrendezzük az új választásokat, folytatom a fehérorosz társadalom demokratikus erőinek összefogását szolgáló munkámat” – írta az ellenzéki politikus.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök leteszi hivatali esküjét az államfői rezidencián, a Függetlenség Palotájában Minszkben 2020. szeptember 23-án / Fotó: MTI/AP/BelTA/Andrei Stasevich

Legnépszerűbb cikkeink