Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hatvan fiatalkorút vettek őrizetbe egyiptomi tüntetéseken

Létrehozva:

A közel százmilliós ország egyharmada szegénységben él, a járvány pedig tovább rontott a helyzeten. A tüntetéseket betiltották, az ellenzékieket üldözik.

380 embert vettek őrizetbe Egyiptomban a kormányellenes megmozdulásokon – idézi a Szabadságjogok Egyiptomi Bizottsága (ECRF) nevű jogvédő csoportot az MTI. Az ECRF jelentése szerint az őrizetbe vettek közül hozzávetőleg hatvanan tizennyolc évesnél fiatalabbak.

A Mada Maszr független hírportál országszerte összesen négyszáz őrizetbe vételről tud kisebb tüntetéseken, amelyeken szórványosan összecsapások is előfordultak a biztonsági erőkkel. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy független forrásból nem lehetett ellenőrizni a hatóságok kezére került emberek számát.

A kormányellenes megmozdulások ritkaságszámba mennek a kemény kézzel irányított észak-afrikai országban. A tüntetések gyakorlatilag be vannak tiltva, az ellenzékieket üldözik, a másként gondolkodókat pedig elnyomják. Bírálói Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt korrupcióval és a közpénzek elherdálásával vádolják.

A tüntetésekkel kapcsolatban nem volt hivatalos állásfoglalás, mindössze egy bejelentés volt vasárnap az ügyészség részéről, hogy szabadlábra helyeztek 68 fiatalkorút, akik néhány nappal korábban zavargásokban vettek részt.

Szíszi hétfőn köszönetet mondott azoknak, akik nem követték a tüntetésekre buzdítókat. Mint mondta, olyanok „kártékony követeléseiről van szó, akik fel akarják szítani a helyzetet Egyiptomban”.

A gazdasági növekedés ellenére a százmillió lakosú ország harmada szegénységben él. A koronavírus-járvány csak rosszabbá tette a helyzetet. Az egyiptomiak elégedetlensége pedig fokozatosan nőtt a kairói vezetés utóbbi években véghezvitt megszorító intézkedéseivel és az élelmiszer-támogatások csökkentésével.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink