Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egyre több az éhező gyerek Szíriában

Létrehozva:

Már 4,6 millió gyerekre vár éhezés Szíriában, az utóbbi fél évben 700 ezerrel nőtt a számuk – figyelmeztetett kedden a Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet.  

A táplálkozási gondot nemcsak az immár évtizedes belháború, hanem a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések is okozzák. A szervezet közelmúltbeli felmérése szerint Szíriában a gyerekek kétharmadának legalább három hónapja nem jutott egyetlen alma, narancs vagy banán sem. Az ország északkeleti részén – amelyet a Szíriai Demokratikus Erők uralnak – a gyerekek csaknem negyede legalább kilenc hónapja nem evett egyet sem a nevezett három gyümölcsből.

A segélyszervezet tapasztalata szerint minden nyolcadik gyermek krónikusan alultáplált, testi fejlődése elmarad az életkorának megfelelőtől.

A 16 millió lakosú arab országban a széles körű korrupció, a – kormánnyal szemben hozott – nyugati szankciók és a szomszédos Libanon pénzügyi válsága is nehezíti a megélhetést. A családok kénytelenek elhagyni a húsfélék, gyümölcsök, zöldségek vásárlását, és jószerivel csupán rizsen és más gabonaféléken élnek heteken át. A Save the Children a helyzet érzékeltetése végett példaként említi, hogy felmérői találkoztak olyan asszonnyal, aki – elmondása alapján – három héten át kuporgatott egyetlen almára, amelyet azután ötfelé vágva osztott szét családjának.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink