Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az USA tárgyalna Hegyi-Karabahban

Létrehozva:

Az amerikai külügyminiszter szerint Moszkva szítja a görög-török ellentétet. Pompeo csak Görögországba látogatott, a törökökhöz nem ment.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban kitört harcok azonnali beszüntetését és az Athén és Ankara közt a földközi-tengeri földgázmezők miatt kialakult vita békés rendezését sürgette kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Krétán. Pompeo Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel találkozott – írja az MTI.

A térség egyik legnagyobb haditengerészeti támaszpontjának számító krétai Szúdán tartott sajtótájékoztatóján Pompeo azt mondta, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban és az örmény-azeri határvidék más térségeiben kitört fegyveres konfliktust a feleknek tárgyalásos úton kell rendezniük, mégpedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) segítségével. A csoportban 1992 óta folynak tárgyalások Hegyi-Karabah helyzetének békés rendezéséről, Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország társelnöklete mellett.

A vitatott hovatartozású térségben és az örmény-azeri határvidék más területein vasárnap kezdődött el ismét a csaknem harminc éve rövidebb-hosszabb megszakításokkal tartó fegyveres harc. A két, egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság területi vitája a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kezdődött, amikor a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah elszakadt Azerbajdzsántól és kinyilvánította függetlenségét, Baku pedig fegyverrel lépett föl a szakadárok ellen.

A görög-török földgázvita kapcsán Pompeo szintén a vita békés rendezését szorgalmazta, és reményét fejezte ki, hogy folytatódnak a tárgyalások Athén és Ankara között, Moszkvát pedig azzal vádolta, hogy destabilizálja a Földközi-tenger keleti térségét. A NATO-tagállam Törökország és Görögország egy ideje vitában áll egymással a földközi-tengeri földgázmezők és határok miatt. Mindkét fél magának követeli a jogot ahhoz, hogy energiaforrások után kutasson és próbafúrásokat végezzen a Földközi-tenger keleti térségének ugyanazon részén.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Pompeo nem tesz látogatást egyúttal a szomszédos Törökországban is. Az amerikai politikusok eddigi térségbeli látogatásaik során általában törekedtek arra, hogy a diplomáciai egyensúlyt fenntartva mindkét NATO-tagállam fővárosába ellátogassanak.

Legnépszerűbb cikkeink