Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A vírus kegyetlenségéről beszélt az ENSZ főtitkára 

Létrehozva:

A gyász vagy a gyógyulás ünneplése sem lehet most hagyományos módon, és még mindig nem tudjuk, meddig tart a járvány – mondta António Guterres –, vagy hogy hányan vesztik el a munkájukat.

Fájdalmas, sőt sokkoló mérföldkő a koronavírus-világjárványban, hogy immár egymillió halálos áldozata van – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a számadat kedd reggeli megismerése után közzétett közleményében, írja az MTI.

    „Apák, anyák, férjek, feleségek, testvérek, barátok, kollégák” voltak ezek az áldozatok. Elvesztésük fájdalmát súlyosbítja a vírus „kegyetlensége”, nevezetesen, hogy a fertőzésveszély miatt a hozzátartozók nem lehetnek ott a beteg ágyánál. De a gyász sem történhet meg a szokásos módon, és a felépülést sem lehet úgy megünnepelni, mint más betegség esetében  írta a főtitkár.

    „Még mindig nem látjuk a járvány végét, nem tudjuk, hányan fogják ezután elveszíteni állásukat, meddig nem folyhat normálisan az oktatás, nem térhet vissza megszokott medrébe az életünk” – figyelmeztetett. Hozzátette azonban, hogy felelősségteljes vezetéssel, együttműködéssel, tudományos hozzáállással, elővigyázatossággal – távolságtartással és maszkviseléssel – legyőzhető a pandémia. Ha lesz kifejlesztett vakcina, ahhoz „mindenkinek megfizethető áron” hozzá kell tudni jutnia – húzta alá.

 

Legnépszerűbb cikkeink