Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Nem állt ki a szexuális kisebbségek védelmében a varsói magyar nagykövet

Létrehozva:

Ellenben 43 másik ország vezető diplomatája ezt megtette, köztük a szlovén, cseh és izraeli kabinet helyi misszióvezetője is.

A nyílt levél szerint „az emberi jogok nem ideológiát jelentenek, mert egyetemesek” – szemlézte a hvg.hu. Az aláírók elismerik „minden egyén veleszületett és elvehetetlen méltóságát”, és hangsúlyozzák: a kormányok kötelessége állampolgáraik megvédése a diszkriminációtól, az egyenlő esélyek megteremtése. Fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, a toleranciáért és a kölcsönös elfogadásért – írják. Támogatják, hogy a társadalomban tudatosítsák a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek és mások nehézségeit.

A témát az teszi aktuálissá, hogy a lengyel köztársasági elnökválasztási kampányban nagy hangsúlyt kapott a homofóbia, ami heves tüntetéseket és ellentüntetéseket váltott ki.

A katolikus egyház egyes képviselői, köztük a magyar kitüntetésben részesült krakkói érsek „szivárványos ragályról” prédikáltak, és a melegjogok melletti kiállást a nácizmus és a bolsevizmus ideológiájához hasonlították. A kormány kikérte magának, hogy az Európai Bizottság megvonta a támogatást néhány olyan lengyel településtől, amely határozatot hozott az „LGBT-ideológia” ellen.

A folyamatban lévő lengyel kormányátalakítás során komolyan felmerült annak a Przemyslaw Czarnek nevű kormánypárti politikusnak az oktatási miniszteri kinevezése, aki a melegekről kijelentette: „Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket emberi jogokról és egyenlőségről! Ezek az emberek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

A diplomaták nyílt levelét a belga nagykövetség szervezte. Kovács Orsolya magyar nagykövet nincs az aláírók között. 

Legnépszerűbb cikkeink