Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Keményítene az állam az illegális szemetelőkkel

Létrehozva:

Nagy bírságra számíthatnak azok, akiket tetten érnek, hogy illegálisan rakják le a szemetüket, ám nagy kérdés, hogyan lehet bárkit tetten érni, hiszen mégsem lehet bekamerázni az egész országot, ezen belül például az erdőket. 

Nem új szervezetként kezdi meg munkáját a hulladékhatóság – írja a napi.hu a Népszavára hivatkozva. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter februárban jelentette be először, hogy a kormányfő által nem sokkal azelőtt meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként júliustól – főképp a törvénytelenül kihelyezett szeméthalmok felszámolásának irányítására Hulladékgazdálkodási Hatóság alakul, azóta azonban nem hallani a fejleményekről.

A napilap értesülései szerint a hulladékhatósági jogkörök a megyei kormányhivataloknál maradnak. Ma számos hatóság, területi szerv vagy állami cég tevékenysége kapcsolódik a tilosban elhelyezett szeméthalmokhoz. Naponta tapasztalhatnak, akár tetten is érhetnek szemetelést közterület-felügyelők, mező-, hegy-, hal-, vad-, erdő-, vasút-, gát- vagy épp természetvédelmi őrök.

A létrejövő új hulladékhatósági rendszer munkáját ezek a szervezetek is támogatnák. A tettenérés így már azonnali eljárást vonna maga után. A javasolt, helyszínen kiszabható közigazgatási bírság a szabálytalanul lerakott hulladék típusához, mennyiségéhez igazodik majd. Ha a tilosban sikerül észrevétlenül kihelyezni a szeméthalmot, hatósági eljárás során akár kamerafelvételek, akár a hulladék tartalma alapján kellene megállapítani és bizonyítani a kihelyező kilétét.

A tárca részéről gyakorta emlegetik a hulladékudvarok szerepének növelését, ennél jóval fontosabb, hogy e helyszíneken minél többfajta hulladékot vegyenek át ingyen. Ilyen kérdések merülnek fel az építési, elektronikai hulladékok vagy a roncsautók kapcsán is. Ez a hulladékgazdálkodás pénzügyeinek teljes újragondolását igényelné. Ma az állam a cégek által a környezetszennyezésük fejében befizetett, körülbelül 80 milliárdos termékdíjnak csak a töredékét fordítja ártalmatlanításra, a többi beolvad a költségvetésbe.

Legnépszerűbb cikkeink