Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A New York Times szerint Trump alig adózott

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Fotó: Saul Loeb / AFP

Az elnök és a Trump Organization vezető jogtanácsosa is megszólalt az ügyben.

Donald Trump 2016-ban és 2017-ben csak 750-750 dollár személyi jövedelemadót fizetett – írta internetes oldalán a The New York Times vasárnap. Reagálásában az elnök tagadta a lapban szereplő állításokat.

A lap a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva azt is közölte: Trump az elnöksége előtti 15 évből 10-ben nem fizetett személyi jövedelemadót, mert azt jelentette az adóhivatalnak, hogy legtöbb vállalkozása veszteséges. 2018-ban például a lap szerint a Trump-vállalatok 47,4 millió dolláros veszteséget jelentettek be, miközben az éves pénzügyi jelentések 434,9 millió dolláros bevételről szóltak.

Vállalatainak irányítását elnökké választása után Trump a legidősebb fiára és Allen Weisselbergre, a cégeket összefogó Trump Organization pénzügyi igazgatójára bízta.

Trump vasárnap este tartott sajtókonferenciáján a Fehér Házban tagadta és „teljes mértékben álhírnek” minősítette a lap állításait. „Valójában fizettem (személyi jövedelemadót), és ezt nemsokára meg is látják, amikor az adóbevallásaim feldolgozása készen lesz” – mondta. Amikor az újságírók megkérdezték tőle, hogy mégis, körülbelül mennyi adót fizetett, Trump nem adott konkrét választ. „Sokat fizettem, és rengeteg tagállami adót is fizettem. New York állam rengeteg adót fizettet” – tette hozzá.

A The New York Times azt állította, hogy az 1990-es évekig visszamenőleg átvizsgálta a Trump-cégeket összefogó Trump Organization tulajdonában lévő vállalatok adóbevallásait, és átnézte Donald Trump 2016-os és 2017-es személyi jövedelemadójának dokumentumait is. Ennek alapján azt állította, hogy Trump 2016-ban és 2017-ben is egyaránt csak 750-750 dollár személyi jövedelemadót fizetett be.

Nemcsak Donald Trump utasította vissza a The New York Times cikkének állításait, hanem a Trump Organization is. Alan Garten, a vállalatbirodalom vezető jogtanácsosa a laphoz eljuttatott közleményben szögezte le: „a közölt állítások elsöprő többsége, hacsak nem valamennyi, pontatlan”. Majd hangsúlyozta, hogy Donald Trump „az elmúlt évtizedben több tízmillió dollárnyi személyi jövedelemadót fizetett be, beleértve azt a több millió dollár személyi jövedelemadót, amelyet elnökjelöltsége 2015-ös bejelentése óta fizetett be”.

A The New York Times állítása szerint Trump legtöbb vállalkozása, köztük a golfpályái és szállodáinak egész sora, veszteséges. A lap megfogalmazása szerint az elnök évről évre milliókat, hacsak nem tízmilliókat veszít. A lap azt is állította: Trump üzleti vállalkozásai pénzt kaptak lobbistáktól, külföldi tisztségviselőktől és másoktól, akik így akartak bejutni Trump elnökhöz, vagy szívességhez jutni tőle.

Legnépszerűbb cikkeink