Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nagy szükség van most a civil segítségre is

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány első hulláma nemcsak a magánszemélyeknek vagy az egészségügyi intézményeknek, hanem a karitatív munkát végző szervezeteknek és alapítványoknak is okozott nehézségeket.

A segítő lehetőségek a járvány miatti korlátozások okán szűkültek: kevesebben tudnak önkéntes munkát vállalni, a kórházakban és a szociális otthonokban látogatási korlátozás van érvényben, és számtalan projekt kivitelezése más nehézségekbe ütközött. Összegyűjtöttünk néhány szervezetet, amelyek az első hullám alatt folytatták a tevékenységeiket, és új felületeket, módokat hoztak létre a járvány miatt rászorulók megsegítésére.

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Az alapítványt 2015-ben hozta létre dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakjogász. A szervezet célja elérni, hogy Magyarországon jobb legyen gyermeknek lenni. A fő tevékenységeik a gyerekjogok védelme és elősegítése. Az alapítvány az első hullám alatt is jól szervezetten működött, munkatársaik a Pesti Hírlapnak azt mondták: mivel a járvány alatt megnőtt az őket felkeresők száma, létrehoztak egy segélyvonalat, amin gyermekjogi kérdésekben adtak tanácsot a betelefonálóknak.

A vonal most nem működik, viszont számos más projektjükbe várják az önkéntesek csatlakozását a fiataloktól kezdve az idősebb korosztályig. A munkák zömmel otthonról végezhetők, így országszerte bárki csatlakozhat a Hintalovon Alapítványhoz. Jelenleg a legnagyobb szükség egy pénzügyi kontrollinggal foglalkozó önkéntesre lenne.

UNICEF Magyarország

A világ egyik legnagyobb gyermekjogi szervezetének hazai képviselői az adományszervezés és a gyermekjogok érvényre juttatásának elősegítése érdekében munkálkodnak, és ők is azonnal reagáltak a járványra: „A vírushelyzet kapcsán hiányt szenvedő, gyermekeket ellátó hazai intézményeknek juttatunk adományokat, többek között védőfelszereléseket, számítástechnikai eszközöket, vitaminokat, játékokat és tartós élelmiszert” – mondta Kordos Szabolcs, az UNICEF kommunikációs tanácsadója lapunknak.

A szervezet országszerte várja az új önkénteseket, akik akár otthonról is csatlakozhatnak az UNICEF munkájához: „Van lehetőség adminisztratív, irodai, fordítói feladatokra, illetve digitális önkénteskedésre is. A digitális önkéntesek azok, akik megosztják a szervezet számára fontos információkat a közösségi oldalaikon, így az üzenetek még több emberhez juthatnak el. Ezeket a tevékenységeket akár otthonról is el lehet végezni, teljesen biztonságosak, és számunkra nagyon értékesek” – tette hozzá Kordos.

Amennyiben valaki nem tud az UNICEF munkájába személyesen becsatlakozni, pénzbeli adománnyal is támogathatja tevékenységüket.

Magyar Vöröskereszt

A szervezet főbb tevékenységei közé tartozik többek között véradók toborzása, egészségügyi felvilágosítás és alapfokú elsősegélynyújtó tanfolyamok szervezése. Az első hullám idején az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkáját segítették önkéntesekkel, akik többek között a határátkelőhelyeken testhőmérsékletet mértek és logisztikai támogatást nyújtottak.

Október 1-jétől a Magyar Vöröskereszt újraindítja önkéntes szolgálatát, ahová várják a fővárosi és Pest megyei jelentkezőket, akik a PCR-tesztelések telefonos koordinálásában fognak segíteni. A humanitárius szervezetnél más önkéntes lehetőségek is vannak, főleg véradásszervező és elsősegélynyújtó jelentkezőkre van szükségük.

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Az alapítvány azon dolgozik, hogy az őket felkereső gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást és segítséget kapjanak. Az alapítványnak a járvány első hulláma alatt át kellett szerveznie az egész segítőhálozatát, amit egy távközlési cég segítségével tudtak megoldani. „A korlátozások és a munkatársaink védelme miatt nekünk is át kellett állnunk az otthoni munkára, viszont mivel sem anyagi, sem szakmai erőforrásokkal nem rendelkeztünk, hogy ezt önerőből megtegyük, közzétettünk egy felhívást. Szerencsére hamar jött a segítség” – mondta a Pesti Hírlapnak Reményiné Csekeő Borbála, az alapítvány szakmai vezetője.

A szervezet most kezdte legújabb önkéntesképzését, és jelenleg nem otthonról dolgoznak. „Néhány havonta indítunk új képzéseket, ezeket közzétesszük az oldalainkon. Elsősorban olyan 20 év feletti, legalább középfokú végzettségű jelentkezőket várunk, akik heti 4-5 órát tudnak fordítani egy ügyeletre”– tette hozzá Reményiné.

Az alapítványt felkereső, mentális segítségre szorulók száma szintén nagyon megnőtt az első hullám alatt. Aki most akarja támogatni a szervezetet, becsatlakozhat az október 10-ig tartó kampányukba, amelynek célja, hogy elősegítse a gyermekek tájékozódását a stresszkezelés, az öngyilkosság és a depresszió területén.

Itt még elkél a segítség
Mahatma Gandhi Emberi Jogi Egyesület: irodai önkénteseket keres heti két alkalomra, illetve olyan önkénteseket, akik angol tolmácsolásban, fordításban tudnak segíteni, ha szükség van rá.

Budapest Bike Maffia: +1 SZENDVICS – diákok a rászorulókért projektjével kapcsolatban várja a jelentkezőket. A szervezet a programban a diákokkal együtt segíti a hajléktalan emberek életét.

Deviszont Közösségi Tér: támogatók és önkéntesek jelentkezését várja. Az önkénteseknek pedagógiai feladatokat kell végezniük, a szervezet egyik mottója és célja: „a kispesti fiatalokkal együtt felfedezni a világot”.

Utcáról Lakásba! Egyesület: október 2-án 19:30-tól A láthatatlanok című filmet lehet megnézni a Francia Intézetben, aminek az árával (1000-1500 Ft) támogatni tudjuk az egyesület munkáját.

Idősek Barátai Program: várják az önkéntesek jelentkezését, hogy megsegítsék az idősek otthonában élők helyzetét a látogatási tilalom alatt is.

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink