Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mészáros cége simán megúszta a környezetszennyezést

Létrehozva:

Megszüntette azt a Mészáros Lőrinc visontai cégével szemben indult eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság, amely Kocsis-Cake Olivio párbeszédes országgyűlési képviselő feljelentése nyomán indult még 2019 novemberében – írja a merce.hu.

A képviselő környezetkárosítás és annak következtében kialakult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést, miután ugyanabban az évben kétszer is súlyos víz-, illetve légszennyezésről számoltak be a visontai erőmű környékén: míg nyáron tömeges halpusztulás történt a Bene-patakban; novemberben pedig a katasztrófavédelem is kivonult, mert az Őzse-völgyi víztározó – amelyet két cég, az állam által nemrég felvásárolt Mátrai Erőmű és a Mészáros Lőrinc kormánypárti oligarcha tulajdonában lévő keményítőgyár, a Viresol Kft. is használ – körül kén- és foszfortartalmú gáz keletkezett, amelynek bűze a szomszédos településen is érezhető volt, a Mátrai erőmű dolgozói közül pedig többen rosszul lettek. 

A hatóságok idén januárban megállapították, hogy a szennyeződést ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta.

Az eljárás megszüntetésének indoklásában írtak szerint miután decemberben nyomozást rendelt el a Heves Megyei Főügyészség, a megyei rendőrség begyűjtötte a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft. környezethasználati engedélyét, valamint a Greenpeace és a katasztrófavédelem által elvégzett mintavételek eredményeit is értékelték. Ezután kihallgattak 30, a Mátrai Erőmű területén dolgozó alvállalkozót és Viresol-munkavállalót, akik a gázképződés miatt fordultak üzem- vagy háziorvoshoz.

Az igazságügyi vegyész szakértői véleménye szerint a szennyezés és veszélyeztetés „nem  a hatóságok esetleges elnéző hozzáállása […], hanem a szennyezésért felelősnek tekinthető gazdálkodó szervezetnél tapasztalható technológiai fegyelmezetlenség és hiányosság” miatt történt.

A szennyezés miatt egyébként a katasztrófavédelem az Őzse-völgyi víztározó üzemeltetőjét összesen 5 millió forintos bírságra is kötelezte januárban; ám mint később Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére kiderült, az időközben az állam által azóta Mészáros Lőrinctől visszavásárolt – de a bírság fizetése idején még magántulajdonban lévő – Mátrai Erőmű fizetett a Viresol helyett, amelynek felelősségét az Átlátszó által májusban nyilvánosságra hozott dokumentumok igazolták.  

A rendőrség szerint azonban nem történt hivatali visszaélés, sem pedig foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés sem.

(Képünk illusztráció)

Legnépszerűbb cikkeink