Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

 Négy kormánypárti katonát megöltek tálib fegyveresek

Létrehozva:

13 tálib harcos is meghalt.

Négy kormánypárti fegyveressel végeztek a tálibok az Afganisztán északi részén található Baglán tartomány Burka körzetében csütörtökön – mondta el Tádzs Mohammad Takva körzeti vezető, írja az MTI.

További két harcos megsebesült. A kormányellenes tálibok csütörtökön összehangolt támadást indítottak a körzetben, amelyet órákig tartó összecsapás követett. A szélsőségesek is veszteségeket szenvedtek, de nem tudni, pontosan hány embert vesztettek. Eközben összesen 13 felkelő halt meg a kormányerők műveleteiben a keleti Logar tartomány Harvar körzetében szerdán – mondta el Sahpor Ahmadzai rendőrségi szóvivő. A biztonsági erők tagjai közül senki sem sérült meg.

A forrongó körzet az elmúlt hetekben a fegyveres tálibok támadása alatt állt, de a kormányerők szerdán műveletet indítottak visszaszorításuk érdekében. Ez addig tart, amíg a térséget meg nem tisztították a lázadóktól. Afganisztánban még mindig folynak a harcok annak ellenére, hogy az afgán központi kormány képviselői és a tálibok béketárgyalásokat folytatnak a katari fővárosban, Dohában. A tálib szélsőségesek Afganisztán-szerte törekszenek lerohanni a kisebb városokat, hogy megerősítsék pozícióikat a tárgyalásokon.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja – aki hozzájárult a béketárgyalások megvalósulásához – sajnálatosnak nevezte az erőszak fokozódását. Az afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke, Abdulla Abdulla tűzszünetre szólította fel a lázadó tálibokat. Abdulla szerdán elmondta: úgy értesült, hogy a kormány és a tálibok közötti béketárgyalások feltételeként szabadon engedett számos tálib fogoly visszatért a harcmezőre, ami sérti a megállapodást. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink