Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Letartóztatták a hongkongi esernyős tüntetések egyik szervezőjét mert egy éve elment egy tüntetésre

Létrehozva:

Joshua Wong mindezt a Twitteren jelentette be.

Őrizetbe vették Joshua Wong hongkongi demokráciapárti aktivistát csütörtökön, mert a gyanú szerint tavaly részt vett egy engedély nélküli gyülekezésen – adta hírül internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A 23 éves aktivista Twitter-oldalán közölte, hogy egy tavaly október 5-én történt demonstrációról van szó. Hozzátette: a rendőrség azzal is gyanúsítja, hogy megszegte a tüntetésen arcmaszk viselését tiltó törvényt. Az október 5-i eseménnyel összefüggésben a hongkongi rendőrség egy 74 éves aktivistát is őrizetbe vett csütörtökön.

A tüntetéseken az arcmaszkok viselését tiltó törvény éppen tavaly október 5-én lépett életbe. A hongkongi kormányzat az akkor már hónapok óta zajló tiltakozásokra válaszul vezette be a jogszabályt, amelyet azonban novemberben a hongkongi Felsőbíróság alkotmányellenesnek ítélt. Ezt követően a rendőrség hónapokra felfüggesztette a törvény betartatását, míg végül áprilisban a Fellebbviteli Bíróság úgy határozott, hogy a kormányzat az engedély nélkül tartott gyülekezések esetében megtilthatja az arcmaszkok viseletét, a tilalom csupán az engedélyezett megmozdulásokon számítana alkotmányellenesnek. A határozatot mind a kormány, mind aktivisták egy csoportja meg kívánta támadni a legfelsőbb bíróságon.

Joshua Wong 2014-ben vált ismertté a demokráciapárti „esernyős forradalom” nevű diákmozgalom egyik vezetőjeként. 2017-ben amerikai kongresszusi képviselők javaslatára Nobel-békedíjra terjesztették fel, többször megfordult már Washingtonban, és arra kérte a kongresszust, hogy támogassák a hongkongi demokráciapárti mozgalmat Peking egyre növekvő befolyásával szemben. Wong kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában.

A kínai központi kormányzat június 30-án egy új, nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongra vonatkozóan, amely egyebek mellett a külföldi elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések egyik kategóriájaként. A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják amiatt, mert szerintük gyengíti a különleges közigazgatási státusú város autonómiáját. A jogszabály megszavazásának hírére Joshua Wong és több társa kilépett a demokráciapárti Demosisto Pártból, amely ez után néhány órán belül feloszlott.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink