Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

 Ismét százak őrizetben Minszkben

Dercsényi Dávid

Létrehozva:

Az elnök sutyiban iktatta be magát, ez bosszantotta fel az embereket.

259 embert vettek őrizetbe az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni újabb tüntetéseken – közölte a Vjaszna nevű jogvédő szervezet csütörtökön Minszkben, de a fővároson kívül Hrodnában, Homelben, Bariszavban és más településeken is őrizetbe vettek tiltakozókat.    

Csütörtökre virradóra ezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék a Lukasenka újraválasztása iránti nemtetszésüket. A 66 éves államfő szerdán letette a hivatali esküt. A ceremóniát nem jelentették be előre, és noha ezt a törvény előírja, nem közvetítették a televízióban. Az ellenzéki válaszul polgári engedetlenségre szólította fel a fehéroroszokat.

Minszkben volt, hogy egy rendőrök által üldözött tüntetőt egy taxis mentett ki szorult helyzetéből: 

    

Több európai uniós ország jelezte: nem ismeri el Lukasenkát elnöknek. A 26 éve hatalmon lévő államfő hatodik mandátumát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson a szavazatok több mint 80 százalékával. Az ellenzék szerint Lukasenka elcsalta a választást. Fehéroroszországban a voksolás óta folyamatosak a tüntetések.    

Csütörtökre virradóra a rohamrendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tömeget Minszkben. Többen megsérültek. Helyiek elmondták: úgy hallották, hogy lövések is eldördültek a megmozdulás során.    

Az ellenzék Lukasenka távozását, a politikai foglyok elengedését és új választások kiírását követeli. Az államfő elutasítja a párbeszédet. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink