Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Betiltja a káros anyagot kibocsátó autók forgalmazását Kalifornia 2035-től 

Dercsényi Dávid

Létrehozva:

A kormányzó bátor lépésnek minősítette a saját döntését.

Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását – jelentette be Gavin Newsom, az Egyesült Államok nyugati parti államának kormányzója, aki szerdán rendeletet is aláírt erről, írja az MTI.

    Szerdai sajtókonferenciáján Newsom “bátor lépésnek” minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy “ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben”. A demokrata párti kormányzó kiemelte: évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy a gépjárművek szennyezzék a levegőt. “Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telitett napunk legyen”.    

Newsom kijelentette: 15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, “mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól”. A kormányzói rendelet mindazonáltal nem tiltja be a jelenleg forgalomban lévő “hagyományos” autókat, ám megtiltja ezek eladását, illetve vásárlását a használtautó-piacon. Elemzők megjegyzik: a kormányzói rendeletet a washingtoni szövetségi kormány bíróság elé viheti. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink