Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Az Egyesült Államok sem tudja legitim elnöknek tekintetni Lukasenkát

Dercsényi Dávid

Létrehozva:

Az Egyesült Államok nem tudja legitim elnöknek tekinteni Aljakszandr Lukasenkát – jelentette ki az amerikai külügyi szóvivő újságírói kérdésre válaszolva.

Kifejtette: az amerikai álláspont szerint

“az augusztus 9-én tartott választások nem voltak sem szabadok, sem igazságosak, a kihirdetett eredményeket elcsalták és nem adnak semmiféle legitimitást”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – aki az idén februárban járt Minszkben – szeptember 8-án aggodalmának adott hangot a fehéroroszországi fejlemények miatt. Akkor külön kiemelte az ellenzéki Marija Kalesznyikava letartóztatását.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője szankciókat helyezett kilátásba, amelyeknek célpontjai – mint fogalmazott – “az emberi jogi visszaélésekben és elnyomásban résztvevők felelősségre vonása”.

Korábban Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes Washingtonban egy videokonferencián újságíróknak hangsúlyozta: Washington az Európai Unióval egyezteti a várható szankciókat. “Célzott szankciókat szeretnénk azok ellen, akik a leginkább felelősek az erőszakért és az elcsalt választásért” – fogalmazott Biegun, hozzátéve, hogy Fehéroroszország polgárainak “szabad és tisztességes választásokon kell kiválasztaniuk az ország következő elnökét”.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink