Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az amerikai szenátor szerint meg kell védeni Tajvan szuverenitását, de óvatosan

Létrehozva:

Kína meg fogja próbálni visszacsatolni Tajvant, „az egyetlen, amely ebben megakadályozhatja, ha azt látja, hogy túl nagy árat fizetne érte”, mondta Marco Rubio republikánus szenátor.

Az Egyesült Államoknak segítenie kell Tajvant a védelmi rendszere megerősítésében – szögezte le Marco Rubio floridai republikánus szenátor helyi idő szerint szerdán, óvatosságra intve ugyanakkor Washingtont is.

A szenátor a konzervatív Hudson Intézetben tartott, az Egyesült Államok külpolitikájával foglalkozó beszédében hangsúlyozta, Peking előbb-utóbb erővel próbálja magához csatolni Tajvant. „Az egyetlen, amely ebben megakadályozhatja, ha azt látja, hogy túl nagy árat fizetne érte” – tette hozzá.    

Mindazonáltal óvatosságra intett, aláhúzva, hogy Washingtonnak el kell kerülnie a provokációt, mert az könnyen kínai válaszlépést vonhat maga után „valamikor a következő évtizedben”.    

Ugyancsak szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Wisconsinban elmondott beszédében bírálta Kínát, amiért szerinte Peking bele akar avatkozni az Egyesült Államok politikájába és kormányzatába, és azzal vádolta, hogy meg akarja osztani az amerikai társadalmat.    

A hét végén kínai harci repülőgépek sorozatban már a második napon repültek át szombaton a Tajvani-szoros középvonalán. A műveletek egybeesnek azzal, hogy csaknem egy hónap leforgása alatt már a második magas rangú amerikai tisztségviselő látogatott a Kína által sajátjának tartott, ám 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetre. Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős amerikai külügyi államtitkár a múlt héten látogatott Tajvanra, ahol találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel és más magas rangú tajvani tisztségviselőkkel.   

Caj Jing-ven a héten figyelmeztette Pekinget, országa nem tűri, hogy idegenek megsértsék a légterét, a tajvani védelmi minisztérium pedig bejelentette: Tajvan fenntartja magának a jogot, hogy fenyegetés esetén akár katonai erővel is megvédje magát.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink