Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A túl sok fekete medvecukor okozta egy amerikai férfi halálát

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A túl sok fekete medvecukor okozta egy 54 éves massachusettsi építőmunkás halálát: heteken át fogyasztott napi másfél zacskóval belőle, ezért állt meg a szíve.

“Ha csak kevés medvecukrot eszik az ember, az is megemelheti a vérnyomását” – mondta Neel Butala, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa, aki a New England Journal of Medicine friss számában bemutatta az esetet.

A gondot az édesgyökérből kivont glicirrizin okozza, ami hatására veszélyesen csökken a szervezet kálium szintje, illetve felborul más ásványok és eletrolitek egyensúlya.

Ha valaki két héten át csak napi 56 gramm medvecukrot eszik, az is szívproblémákat okozhat, különösen 40 év fölött – figyelmeztet az amerikai gyógyszerhatóság (FDA).

“Nemcsak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökér tea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő” – magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke. Ő nem vett részt a massachusettsi férfi gyógyításában.

Az 54 éves férfi esete nem mindennapi: tavaly bekövetkezett halála előtt néhány héttel váltott kedvelt zacskós édessége, a Twizzlers piros, gyümölcsízű változatáról a fekete medvecukorízűre. Egy gyorsétteremben, ebéd közben esett össze.

Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy szervezetében vészesen kevés volt a kálium, ami szívritmuszavart és más problémákat okozott. Újraélesztése sikeres volt, másnap azonban meghalt.

Az FDA 3,1 százalékban határozza meg a glicirrizin megengedett arányát egy-egy élelmiszer összetevői között, de sok édesség nem tünteti fel, mennyit tartalmaz a veszélyes ízesítőből – mondta Butala.

A népszerű Twizzlerst is gyártó Hershey cég szóvivője, Jeff Beckman az esetre reagálva e-mailjében írta, minden termékük fogyasztása biztonságos, “az FDA előírásainak maradéktalan betartásával készült”, és minden étel, az édességek is mértékkel fogyasztandók.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink