Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát állt egy ukrán kikötőben

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

A hatóságok tudnak róla, szerintük nem volt veszélyes.

Hatalmas zsákokban állt az ammónium-nitrát egy Odesszához közeli kikötőben. A hőség akár tűzveszélyes is lehet erre az anyagra, az utóbbi időszakban pedig előfordult 37 fokos hőmérséklet árnyékban, ami napon 50 fok körüli értéket jelent.

A Szabad Európa egy ukrán vegyi szakértőt kérdezett az esetről. „Egy apró üvegdarab képes úgy megtörni a fényt, hogy lángra lobbanthatja a zsákokat” – mondta a szakértő. Az ukrán kikötői hatóság szerint viszont semmilyen veszély nem áll fenn, mivel speciális hőálló zsákokban tárolják az anyagot, fa raklapokon. „A szállítmány tulajdonosa nem tartaná túl magas hőmérsékleten az árut, hiszen akkor veszíthet az értékéből” – mondták, hozzátéve: az anyag képes ellenállni az 50 fokos hőségnek.

Az ukrán szabályok szerint legfeljebb egy hónapig lehet ammónium-nitrátot szabadtéren tárolni, 700 tonna fölött pedig tilos egymásra pakolni a zsákokat, mert a nyomástól felrobbanhatnak. „A szabályok fél évszázadosak” – mondta a vegyi szakértő.

Júliusban és augusztusban 12 ezer tonna műtrágya érkezett a juzsnei kikötőbe. A bejrúti robbanás után Ukrajna elrendelte a kikötői ammónium-nitráttárolók felülvizsgálatát, de nem találtak szabálytalanságot.

Legnépszerűbb cikkeink