Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egy új tanulmány szerint Parkinson-szindrómát is okozhat a koronavírus

Létrehozva:

Fotó: STR / AFP

Az idegrendszeri rendellenességhez már korábban is kötöttek vírusokat.

Egy friss tanulmányban egy COVID–19-es beteg különös esetét mutatják be – írja a 24.hu az IFLScience közlése alapján. A férfinél nem sokkal a fertőzés észlelése után Parkinson-kórra emlékeztető tünetek jelentkeztek.

Az idegrendszeri rendellenességhez már korábban is kötöttek vírusokat, az influenza A-t is, de most először kötötték össze az új koronavírussal.

Az izraeli Asdódi Szamszon Asszuta Egyetemi Kórház csapata által vizsgált 45 éves páciens eleinte a COVID–19 tipikus tüneteit, szaglásvesztést, köhögést és izomfájdalmat tapasztalt. Miután pozitív lett a tesztje, három hétre izolálták egy kórházban, mielőtt el nem tűnt a vírus a szervezetéből.

A férfi több alkalommal remegést vett észre magán, és kézírása is romlani kezdett. Két hónappal később már neurológiai vizsgálatokat folytattak rajta, ezek során pedig megállapították, hogy a beteg Parkinson-szindrómában szenved – ez egy olyan tünetegyüttes, amely a Parkinson-kórra hasonlít. Azóta a férfi állapota tovább romlott.

Érdekes módon a COVID–19 bizonyos jelei, így a szaglásvesztés gyakran előzi meg a Parkinson-kór jelentkezését. Egyelőre nem bizonyított, hogy az izraeli páciensnél a koronavírus idézte volna elő az idegrendszeri tüneteket, de nem voltak más ismert rizikófaktorai, amelyek Parkinson-szindrómához vezethettek volna.

Legnépszerűbb cikkeink