Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

5 év börtönt kapott a többször megvesztegetett határrendész

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Fotó: MTI / Sóki Tamás

Több mint 52 millió forint vagyonelkobzással sújtotta a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa  az egykori határrendészt – közölte az MTI-vel a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Keresztes Imre tudatta: a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata alapján az előkészítő ülésen a bíróság elfogadta a volt határrendész beismerését, akit 4 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltottak.

A határrendésznek még 2016-ban egy ismeretlen szerb állampolgár útlevelenként 100 eurót ajánlott, hogy az okmányokban levő adatokat rögzítse a nyilvántartásban, és belépést igazoló bélyegzővel lássa el azokat anélkül, hogy a tulajdonosok jelen lettek volna. Ezzel az volt a célja, hogy harmadik országbeli állampolgárok schengeni övezeten belüli tartózkodását jogellenesen legalizálja. A határrendész 2017 januárjától 2017. október 11-ig 1735 útlevelet adott át a határrendészetnek.

Az útlevélkezelő – akinek szolgálati jogviszonya azóta megszűnt – 1724 olyan ember adatait rögzítette valótlanul, aki unión kívüli ország állampolgára. A volt rendőrt – útlevéladatok rögzítése közben – 2017. október 11-én tetten érték.

A vádlott összesen 170 600 eurónak megfelelő összeget – mai árfolyamon több mint 60 millió forintot – vett át jogtalan előnyként.

A nyomozó ügyészség a volt határrendész ellen 1735 rendbeli, hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és 1724 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat 2020. március 31-én.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink