Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

UNICEF: egy generáció veszhet el Afrikában, ha nem nyitnak ki az iskolák

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Dél- és Kelet-Afrika országaiban gyermekek egy egész nemzedéke veszhet el, ha a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák nem nyithatnak ki újra – figyelmeztetett kedden az ENSZ gyermekvédelmi alapja (UNICEF).

Az UNICEF megjegyzi, hogy bár például Dél-Afrikában újra kinyitottak az oktatási intézmények, a kontinensen továbbra is 65 millió gyerek nem tud iskolába járni, és Kenyában például egyáltalán nem biztos, hogy ebben a tanévben egyáltalán kinyitnak az iskolák.

“Hét hónappal a világjárvány kezdete után, ki kell mondani, hogy mennyire súlyos a válság: fennáll annak a veszélye, hogy elvész egy egész nemzedék” – hangoztatta Mohamed Malick Fall, az UNICEF dél- és kelet-afrikai regionális igazgatója.

“Azt látjuk, hogy kiesnek az iskolából, terjed az erőszak, a gyerekmunka, a kényszerházasságok, egyre több tinédzser esik teherbe, és egyre többen alultápláltak” – fogalmazott Fall, aki arra is figyelmeztetett, hogy az iskolába járás lehetőségével együtt sok gyerek az étkezés lehetőségétől is elesik.

Az UNICEF arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolák viszonylag biztonságosan újranyithatók, mert a gyerekeket érinti a legkevésbé a térségben a Covid-19, és ők a tudományos adatok szerint nem “szuperterjesztői” a vírusnak.

“Most már tudjuk, hogy a gyerekekre az jelenti a nagyobb veszélyt, ha nem járhatnak iskolába” – nyomatékosította közleményében az UNICEF.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink