Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Putyin ingyen oltaná az ENSZ-munkatársakat

Létrehozva:

Ingyenesen ajánlotta fel az új koronavírus elleni Szputnyik-V orosz védőoltást az ENSZ munkatársai részére az orosz elnök kedden.

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában videón közvetített beszédében Vlagyimir Putyin közölte: a nemzetközi közösség egy részének szkepticizmusa ellenére Oroszország teljes egészében nyitott és eltökélt a partnerségre.

„Készek vagyunk megosztani tapasztalatainkat és folytatni az együttműködést valamennyi állammal és nemzetközi szervezettel, beleértve más országok ellátását az orosz vakcinával, amely bizonyította megbízhatóságát, biztonságosságát és hatékonyságát” – szögezte le az orosz elnök.

„Oroszország meggyőződése, hogy immár a világ gyógyszeriparának minden kapacitását fel kell használni, és belátható időn belül ingyenes oltáshoz való hozzáférést kell biztosítani minden ország állampolgárainak” – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök azt is bejelentette, hogy rövidesen magas szintű online konferenciát tartanak a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére vonatkozó együttműködésben érdekelt kormányok részvételével.

A Gamaleja Intézet augusztus 11-én bejegyzett és „posztregisztrációs” (harmadik, tömeges) tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították. Alekszandr Gincburg intézetigazgató kedden elmondta, hogy a Szputnyik V kipróbálása terv szerint halad, és eddig nem váltott ki allergiás reakciót az önkénteseknél.

Eddig több mint húsz ország rendelt több mint egymilliárd adagot az új orosz vakcinából – közölte a finanszírozásban érintett szuverén orosz alapítvány.

Az orosz elnök szerint meg kell erősíteni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) potenciálját, és a lehető legteljesebben fel kell oldani az országoknak az orvostudomány terén való partnersége korlátait.

Az orosz elnök azzal is érvelt, hogy az országok, közöttük Oroszország elleni „illegitim büntetőintézkedések” feloldása segíthet a koronavírus-járvány sújtotta világgazdaság talpraállításában és új munkahelyek teremtésében.

„A világkereskedelem megszabadítása a korlátoktól, tilalmaktól, korlátozásoktól és törvénytelen szankcióktól nagyban segítené a világgazdasági növekedés újjáélesztését és a munkanélküliség csökkenését” – jelentette ki Putyin.

Az orosz elnök évek óta szorgalmazza a Moszkva elleni szankciók feloldását, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió a dél-ukrajnai Krím félsziget 2014-es bekebelezése miatt rótt ki rá.

Az orosz elnök felajánlotta olyan jogilag kötelező érvényű megállapodás megkötését minden vezető űrhatalom részvételével, amely megtiltaná a világűr felfegyverzését, az űrbeli létesítmények elleni erő alkalmazását, illetve az azzal való fenyegetést.

Putyin egyben ígéretet tett arra, hogy Oroszország minden erőfeszítést megtesz a regionális konfliktusok rendezése érdekében.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink