Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Elérhetők a mobiljegyek és -bérletek is Szegeden

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Fotó: Volánbusz

A tesztidőszakot követően október 1-jétől elérhetőek a mobiltelefonos alkalmazásokon keresztül vásárolt jegyek és bérletek a szegedi közösségi közlekedésben – közölte a városfejlesztési alpolgármester kedden a Tisza-parti városban.

Nagy Sándor az autómentes napon tartott sajtótájékoztatón elmondta, Szegeden az utasok igényei alapján folyamatosan bővítik a jegyvásárlás lehetőségeit.

Néhány éve az országban elsőként vezették be, hogy valamennyi jármű fedélzetén érintéses bankkártyával vásárolható menetjegy – közölte a politikus, hozzátéve: ezt a szolgáltatást már több mint 700 ezer alkalommal vették igénybe az utasok.

Az egy éve indított fejlesztés eredményeként a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerét használó mobiltelefonos alkalmazásokban – kényelmi díj nélkül – megvásárolható valamennyi menetjegy, időalapú jegy, illetve bérlet, a MÁV-Start Zrt. alkalmazásában pedig jelenleg 24 és 72 órás jegy váltható – tudatta az alpolgármester.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója kifejtette, az előre megvásárolt menetjegy a járműveken több helyen is kihelyezett kétdimenziós vonalkód (Aztec kód) mobiltelefonos beolvasásával érvényesíthető. Az ellenőrök pedig az alkalmazások által az utas telefonján generált kódot beolvasva tudják megnézni a jegy vagy bérlet érvényességét.

Egy szülő vagy tanár egyszerre több jegyet is vásárolhat, amelyeket külön-külön kell érvényesíteni. Várhatóan az év végétől pedig arra is lesz lehetőség, hogy a szülők saját telefonjukon gyermeküknek váltsanak bérletet – közölte az igazgató.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink