Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Kezdődik a Parlament őszi ülésszaka

Létrehozva:

Első nap a családon belüli erőszak és az NMHH lesz a téma. Lázasan, vagy maszk nélkül tilos a belépés az ülésterembe.

Megkezdi őszi ülésszakát az Országgyűlés. A 13 órakor kezdődő ülésen elsőként a közelmúltban elhunyt egykori képviselőkről, Kósáné Kovács Magdáról (MSZP), Keleti Györgyről (MSZP) és Somogyi Tamásról (MDF) emlékeznek meg – írja az MTI. A képviselők összesen két órában tehetnek fel azonnali kérdéseket a kormány tagjainak.

A napirend előtti felszólalásokat követően a családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt Novák Katalin teheti le esküjét. A parlament ezután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi szakmai tevékenységéről szól beszámolóról határoz, majd a független Hadházy Ákos mentelmi ügyében dönt.

Az első ülésnap két javaslat általános vitájával zárul. Szó lesz a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idei költségvetéséről.

Kedden további nyolc indítványt tárgyal a Ház. Szóba kerül a Magyarországon élő nemzetiségek helyzete, valamint egyes vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak történő vagyonjuttatásról szóló javaslat.

A parlament háromnapos ülése szeptember 28-án, hétfőn ér véget, amikor azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el.

A koronavírus-járványra tekintettel várhatóan továbbra sem interpellálnak képviselők, ugyanakkor az azonnali kérdések ezúttal is a megszokottnál kétszer hosszabban, 120 percben hangozhatnak el. Kizárólag 37,2 fokos testhőmérséklet alatt lehet belépni a törvényhozás épületébe, ahol kötelező a maszk használata.

Legnépszerűbb cikkeink