Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Minszkben őrizetbe vették a 73 éves Nina Bahinszkaját

Létrehozva:

Kitépték a kezéből a zászlóját. Több száz társát is őrizetbe vették.

A minszki tüntetések egyik hőse a 73 éves Nina Bahinszkaja, akinek őrizetbe vételéről posztoltak videókat a Twitteren. 

Bahinszkaja a tüntetések egyik arca, hőse, egy békés tüntetésről lett elszállítva. Kezéből kitépték a zászlót. 

A nő többször is ikonikus felvételen volt látható, például beállt egy teherautó elé is. Bahinszkaja már a szovjet idők végén is tüntetett. 

No Title

Belarus’ revolutionary grandma, 73-year-old Nina Bahinskaya, has just been arrested. https://t.co/fllWPlR8xL

A fehérorosz rendőrség több száz kormányellenes tüntetőt őrizetbe vett szombaton Minszk belvárosában – közölték szemtanúk, írja az MTI.

Becslések szerint mintegy kétezer ember követelte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását. A többségében nőkből álló demonstrálók útját elállták a rendőrök, akik aztán egyesével emeltek ki embereket a tömegből. Szemtanúk szerint egy eszméletlenül heverő nőt mentővel szállítottak el a tüntetés helyszínéről.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Legnépszerűbb cikkeink