Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megnyílt az új leszboszi menekülttábor

Létrehozva:

Eddig mintegy kilencezren költöztek át a leégett móriai menekülttáborból a Kara Tepében kialakított új sátortáborba, köztük 213 koronavírus-fertőzött, akiket egy félreeső táborrészben elkülönítettek – számolt be a görög hírügynökség (ANA-MPA) szombaton, írja az MTI.

A menekültek mindegyikét regisztrálták, hogy megkezdődhessen menedékjogi eljárásuk. Emellett az új típusú koronavírusra is tesztelték őket, és a fertőzötteket izolálták.

A túlzsúfolt móriai tábor múlt héten égett le.  A tűz miatt jó 12 ezer ember maradt fedél nélkül. A görög hatóságok szerint a tábor lakóinak egy kis csoportja gyújtotta fel a létesítményt, akiket feldühített, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt szigorú kijárási korlátozásokkal sújtották őket. Az üggyel kapcsolatban hat afgán állampolgárt, köztük két kiskorút vettek őrizetbe. Őket szombaton, illetve hétfőn hallgatják ki.

Az utcák, ahol az emberek a móriai tábor leégése óta éltek, újra szabaddá váltak a közlekedés számára, hétfőtől pedig a környékbeli üzletek is kinyitnak – számolt be egy leszboszi hírportál. A hatóságok megtisztítják és fertőtlenítik a térséget.

Az új, mintegy nyolcezer férőhelyes sátortáborba csütörtökön kezdték meg az emberek átköltöztetését. Humanitárius szervezetek kifogásolják, hogy az új sátortáborban a lakók nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és azt követelik az athéni kormánytól, hogy szállítsák az embereket inkább a görög szárazföldre.

A görög hatóságok viszont a Törökországgal 2016-ban megkötött megállapodáshoz tartják magukat, amelynek értelmében a migránsoknak mindaddig a szigeteken kell várakozniuk, amíg a menekültügyi eljárásuk le nem zárul. Akinek a kérvényét elutasítják, visszaküldik Törökországba.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink