Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kormányellenes tüntetés kezdődött Bangkokban

Létrehozva:

Kormányellenes, demokráciapárti tüntetés kezdődött Bangkokban szombaton, a szervezők azt remélik, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb tiltakozására kerül sor Prajuth Csan-ocsa miniszterelnök ellen.

A szervezők mintegy ötvenezer embert várnak a kétnapos megmozdulásra. A rendőrség tízezer munkatársa ügyel majd a biztonságra a fővárosban.

Thaiföldön július közepe óta rendszeresek a diákok által kezdeményezett tüntetések, augusztus 16-án mintegy tízezren jelentek meg egy fővárosi megmozduláson. A jelenlegi tiltakozáshoz várakozások szerint az ellenzéki pártok és mozgósított híveik is csatlakoznak, és több tartományból érkeznek majd résztvevők. A tüntetők a parlament feloszlatását, új választások kiírását, új alkotmányt és a monarchia reformját, a király jogköreinek korlátozását követelik.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány a szólásszabadság jegyében engedélyezi a megmozdulásokat, de nem tűri a monarchia reformjára vonatkozó követeléseket. Ugyanakkor a kormányfő csütörtökön a koronavírus-járványra hivatkozva arra kérte a tiltakozókat, hogy sorolják az egészséget a politika elé, és töröljék a hétvégi tüntetést.

A thaiföldi belpolitikát évek óta a királyság és a hadsereg hívei, valamint a vidéki szavazók és a diákok közötti szembenállás jellemzi. A thaiföldi hadsereg, amely a monarchia és az intézmények őrének tartja magát, többször beavatkozott már az ország belpolitikai életébe, amikor úgy vélte, hogy a civil kormány túllépte hatáskörét. Legutóbb 2014-ben került sor katonai puccsra Prajuth Csan-ocsa vezetésével, akkor „a stabilitás fenntartásának érdekében” lépett közbe a hadsereg.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink