Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Három hónap után visszatért az Operatív Törzs

Létrehozva:

Hétfőtől új szabályok lépnek életbe, elsősorban ezeket ismertették az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Lakatos Tibor rendőr dandártábornok elöljáróban elmondta, hogy a járványügyi készültség alatt tovább folytatták korábbi feladataikat, ehhez hozzá jött még a határellenőrzés ismételt bevezetése, valamint a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzése. Ennek kapcsán elmondta, 56 ezernél is több esetben elektronikusan, több mint 1 millió alkalommal pedig hagyományosan ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását. hozzátette, készen állnak arra, hogy a járvány terjedését korlátok közt tartsák

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy azért van szükség újabb tájékoztatókra, mert a nyár végével megnövekedett a fertőzöttek száma. Körülbelül ötödik napja az 1000-et közelíti az új fertőzöttek száma. Ugyanakkor hozzátette: ez a pandémia természete.

Hangsúlyozta, hogy tudtuk, jön egy második hullám, aminek más a természete, így a járvány kezelése is eltérő. Tavasszal megállt körülöttünk az élet, azóta azonban rengeteg ismeretet szereztek. Most egy másik stratégiát alkalmaznak a járvány kezelésére. A második hullámban jellemzően a fiatalok, a 20-29 éves korosztály érintett. Náluk enyhén, vagy tünetmentesen, néhány nap alatt lezajlik a fertőzés. Viszont tovább tudják adni a veszélyeztetetteknek: az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek. Ezért az országos tisztifőorvos arra kéri a fiatalokat, tartsák be a higiéniai szabályokat.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy a védekezés célja elsősorban, hogy tudjuk élni a mindennapi éltünket, de mindezt biztonságosan tegyük. Ezt egy járványügyi stratégia mentén kell megtenni. A mostani szabályok lehetővé teszik a mindennapi, és biztonságos életünket.

Ismertette a hétfőtől életbe lépő új intézkedéseket is, valamint pár fontosabb, már érvényben lévőre is emlékeztetett:

  • A maszkviselésre kiterjedtebb kötelezettséget vezetnek be, jóval több helyen kell viselni, mint korábban. Olyan zárt helyeket határoztak meg, amik nyitva állnak a közönség előtt. A személyzetnek és a közönségnek is viselni kell a maszkot. Ilyen helyek például a színházak, mozik, plázák és kulturális események. Korábban lehetet sálat, arcot eltakaró ruhadarabot viselni, hétfőtől azonban már csak maszkot.
  • Az orrot és a szájat is el kell takarni, hiszen a legvalószínűbb a vírus cseppfertőzéssel történő átadás.
  • Továbbra is érvényesek a korábbi, higiéniás szabályok.
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket.
  • Figyeljünk a kézmosásra.
  • Akinek felső légúti tünetei vannak, ne menjen közösségbe.
  • A vendéglátóhelyek nyitva tartását is szabályozzák hétfőtől. 23 órától zárva lesznek ezek a az intézmények.
  • Októbertől csak testhőmérséklet mérésével lehet a gyerekeknek belépni az iskolába, óvodába. Ez egy megelőző szabály. A szülők maszkban bemehetnek azzal a gyerekkel, akit még kísérni kell, megvárhatják a testhőmérést, hogy ha baj van, hazavigyék.
  • Fontos az influenza elleni oltást, hiszen a két betegség hasonló tűntekkel jelentkezik. Megkönnyíti az egészségügy dolgát, hiszen aki kapott oltást, annál ki lehet szűrni ezt a betegséget. Aki most szeretné beoltatni magát, az térítésmentesen hozzájuthat a háziorvosnál.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy ha egy intézmény eléri a kapcitásának 80%-át, kijelölésre kerül a következő intézmény, ami további koronavírusos betegeket látja el. Egyelőre ilyenre még nem volt példa.

Szintén újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy azért csökkent 10 napra a hatósági házikarantén ideje, mert nagy valószínűséggel tetten érhető a betegség ennyi időszak alatt, hiszen az átlagos lappangási idő 5-6 Nap. A tapasztalatok alapján döntöttek így.

 

Legnépszerűbb cikkeink