Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Videóban üzent az ENSZ-nek Cihanouszkaja: szabad és tisztességes elnökválasztást követel

Létrehozva:

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szabad és tisztességes elnökválasztást követelt a fehérorosz hatóságoktól az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának pénteki ülésén levetített videóüzenetében.

A politikus egyúttal azt kérte a kormánytól, hogy vessen véget a tüntetők elleni erőszaknak, és engedje el a politikai foglyokat. Cihanouszkaja megerősítette: az ellenzék kész tárgyalni a hatóságokkal a konfliktus békés megoldása érdekében.

Cihanouszkaja, az ellenzék elnökjelöltje az augusztus 9-i elnökválasztást követően Litvániában kényszerült menedéket keresni. 

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában pénteken a fehérorosz emberi jogi helyzetről vitáztak. A tanácskozást az Európai Unió nevében Németország kezdeményezte. A tanács megvitatja az EU határozattervezetét is, amelyben felszólítják Michelle Bachelet-t, az ENSZ emberi jogi főbiztosát, hogy kövesse figyelemmel a fehérorosz válságot, és az év végéig tegyen jelentést róla.

Az eseményen szintén felszólaló Jurij Ambrazevics, Fehéroroszország ENSZ-hez akkreditált nagykövete aláhúzta: nem elfogadható, hogy a testületet használják fel, hogy beavatkozzanak egy ország választásaiba.

A világszervezetnek a fehérorosz emberi jogi helyzet figyelésével megbízott különleges jelentéstevője, Anais Marin figyelmeztetett: új vasfüggöny ereszkedhet le Európában. Marin katasztrofálisnak nevezte a fehérorosz helyzetet. Az országban több mint 10 ezer embert letartóztattak, több mint 500 esetben számoltak be kínzásról és ezreket durván megvertek – mondta. A jelentéstevő felszólította a minszki hatóságokat, hogy engedjék el a politikai foglyokat, és ejtsék az ellenük felhozott vádakat. Beszédét a testület orosz, fehérorosz, kínai és venezuelai tagjai többször félbeszakították.

Az eseményen Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter figyelmeztette Oroszországot: ne tegyen olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország szuverenitását és destabilizálhatják a régiót.

 

Legnépszerűbb cikkeink