Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Maduro szerint „lehetetlen” elhalasztani a parlamenti választásokat Venezuelában

Létrehozva:

Forrás: Wikipedia

Nicolás Maduro venezuelai elnök kijelentette csütörtökön, hogy az ország alkotmánya miatt „lehetetlen” teljesíteni az Európai Unió kérését a december 6-ára kiírt parlamenti választások elhalasztására.

Az EU egy hónappal ezelőtt javasolta a választások elhalasztását, mert szerinte egyelőre nincsenek meg a „nyílt és tiszta” voksoláshoz szükséges feltételek a dél-amerikai országban. Maduro két héttel ezelőtt felkérte az ENSZ-t és az EU-t, hogy küldjenek megfigyelő missziókat a választásokra, de az unió a múlt héten közölte, hogy ennek előkészítésére már nincs elég idő decemberig, az EU-t és több latin-amerikai országot tömörítő Nemzetközi Kontaktcsoport pedig ugyanezt állapította meg csütörtökön.

Venezuelában a parlament az egyetlen olyan testület, amely az ellenzék ellenőrzése alatt áll, de cselekvésképtelen. A kormány által 2017-ben létrehozott alkotmányozó gyűlésben pedig kizárólag Maduro hívei vesznek részt, és azonnali hatályú rendeleteket ad ki. Juan Guaidó parlamenti házelnök, ellenzéki vezető másfél éve csatázik Maduro elnökkel a hatalomért: Guaidó 2019 januárjában kikiáltotta magát ideiglenes elnöknek, és mintegy 60 ország el is ismerte őt Venezuela legitim vezetőjeként. De Maduro kézben tartja a hatalmat, mert maga mögött tudhatja a hadsereg, illetve Oroszország és Kína támogatását.

Maduro azt reméli, hogy győz a parlamenti választásokon, és azért hív megfigyelőket erre, hogy nemzetközi legitimitást szerezzen avoksolásnak. A nagyobb ellenzéki pártok már bejelentették, hogy bojkottálni fogják a választást, és az Egyesült Államok is előre közölte, hogy nem fogja elismerni a szavazás eredményét, mert szerinte valószínűleg a hatalom csalni fog.
Az elnök egy csütörtöki tévés beszédében közölte: az alkotmány nem engedi meg, hogy máskor legyenek a választások, az új parlamentnek január 5-én már üléseznie kell. „Mi jó viszonyt akarunk az Európai Unióval, de Washington nem engedi meg ezt neki” – tette hozzá.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink