Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kutatták a létminimumot, a háztartások majdnem felének nincsenek tartalékai

Létrehozva:

A létminimumhoz 2019-ben egy főnek 101 400 forint kellett a Policy Agenda kutatásai szerint.

A háztartások 40 százalékának nincs váratlan kiadás esetére tartaléka, áll a Policy Agenda legfrissebb kutatásában, amit az ATV szemlézett.

Az előzetes adatokból az is kiderül, hogy 2019-ben az egy felnőttből álló háztartás létminimum összege: 101 400 forint volt, vagyis ennyi szükséges havonta a szerény szükségletek kielégítéséhez. Egy felnőtt és egy gyerek esetén a létminimum összege már több mint 167 ezer forint, míg két felnőtt és két gyereknél majdnem 300 ezer forinttal kell számolni.

A Policy Agenda számításai szerint 2019-ben 91 ezer forint kellett havonta ahhoz, hogy egy nyugdíjas biztosítani tudja a normális életvitelt. Hangsúlyozták: a kiszámolt létminimum nem szegénységi küszöb, hanem az alapvető szükségleteken túli igényeket is kielégíti.

Az ATV Híradó megkérdezett kisnyugdíjasokat is, azt nyilatkozták, 40-60 ezer forintból élnek egy hónapban.

A felmérésből az is kiderült, hogy egy aktív korú felnőtt egészséges táplálkozásához havonta több mint 28 ezer forintot kell költeni. Az elmúlt évekhez képest, ez az összeg különösen a burgonya és a gabonafélék áremelkedése miatt növekedett.

A Policy Agenda kiszámolt egy úgynevezett társadalmi minimumot is, amelyből szerény fogyasztás mellett a váratlan kiadásokat is lehet fedezni: ennek összegét Budapesten nagyjából 440 ezer forintra becsülték. Vidéken ez némileg alacsonyabb, 320 ezer forint körüli összeget jelent.

A kutatásból az is kiderült, hogy a háztartások 40 százalékának nincs tartaléka. 

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink