Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Korlátozások: Csak indokolt esetben mehet el otthonról 850 ezer madridi

Létrehozva:

Korlátozzák a szabad mozgást a madridi autonóm közösség hét településén, valamint a főváros hat kerületében a jövő héttől a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében.
Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: minden eszközzel el kell kerülni a térség teljes lezárását jelentő újabb szükségállapot bevezetését, mert az gazdasági katasztrófát jelentene.
Ennek megelőzése érdekében azokat a területeket zárják le, ahol az elmúlt hetekben a legtöbb esetet regisztrálták a régióban, az érintett zónákban szűrték ki a fertőzöttek egynegyedét.
A 6,6 millió lakosú tartományban a korlátozások több mint 850 ezer embert érintenek, akik hétfőtől csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Hasonlóan a belépőknek is megfelelő indokkal kell rendelkezniük. Ilyen például a munkavégzés, az egészségügyi ellátás, az idősek vagy rászorulók gondozása, az oktatás, a hivatalos ügyintézés.
Az első körben két hétre elrendelt intézkedések érintik egyebek mellett a kereskedelmet és a vendéglátást is, ahol felére csökkentik az üzletekben, éttermekben egyszerre fogadható vásárlók, vendégek számát, a nyitvatartást pedig legfeljebb este 22 óráig engedélyezik.
A madridi elnök bejelentése szerint a tartomány teljes területén tízről hat főre csökkentik a társas érintkezés maximálisan engedélyezett létszámát legyen szó nyilvános vagy magánrendezvényről.
Isabel Díaz Ayuso hétfőn egyeztet Pedro Sánchez miniszterelnökkel is a járványhelyzet kezeléséről.
Hetek óta a madridi régióból jelentik az országban azonosított fertőzöttek legkevesebb egyharmadát. Pénteken több mint 1500 új madridi esetről számolt be az egészségügyi minisztérium, országosan pedig 4697 fertőzöttet igazoltak PCR-teszttel az elmúlt 24 órában. A nyilvántartott esetszám meghaladja a 640 ezret.
A szaktárca összesítése szerint a fertőzésbe 432-en haltak bele az elmúlt egy hétben, a halálos áldozatok száma összesen 30 495.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink