Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Az unió az emberi jogi normák betartását várja az oroszoktól a Krímben

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Forrás: Wikipedia

Az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy felszámolja a krími tatár közösségre gyakorolt nyomást, valamint azt, hogy biztosítsa a nemzetközi emberi jogi normák betartását a félszigeten jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) pénteken.

Arra emlékeztettek, hogy az orosz hatóságok hét, nemrégiben előállított krími tatárt és emberi jogi aktivistákat ítéltek 13 és 19 éves börtönbüntetésre állítólagos politikai tevékenységük miatt szeptember 16-án.

Az uniós szolgálat közleményében kiemelte, az Európai Unió nem ismeri el az orosz jogszabályok nemzetközi joggal ellentétes érvényesítését a Krím-félszigeten és Szevasztopolban. Ellenzi, hogy a Krímben élő ukrán állampolgárokat orosz bíróságok elé állítsák.

Az Európai Unió arra szólítja fel Oroszországot, hogy haladéktalanul engedje szabadon az összes illegálisan fogva tartott ukrán állampolgárt. Emellett azt várja Oroszországtól, hogy biztosítsa a nemzetközi emberi jogi szervezetek és képviselőik tevékenységének teljes, szabad és korlátlan gyakorlását Ukrajna egész területén, beleértve a Krím-félszigetet és Szevasztopolt is húzták alá.

A Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az Európai Unió ezt nem ismeri el és változatlanul elítéli Oroszország lépését.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink