Nagyvilág

Az ENSZ közelről vizsgálná a belarusz történéseket

Published

on

Az Emberi Jogi Tanács arról is elfogadott egy határozatot, hogy Lukasenka hagyjon fel az erőszakkal.

Fehéroroszországnak lehetővé kellene tennie, hogy az ENSZ emberjogi megfigyelőcsoportja látogathasson el az országba, korlátozások nélkül  áll a világszervezet genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsának pénteki határozatában, írja az MTI.

    A dokumentum szerint Anais Marinnak, a fehérorosz emberi jogi helyzet figyelésével megbízott különleges ENSZ-jelentéstevőnek „szabad, teljes és akadálytalan bejárással kell bírnia az ország területére, köztük az összes fogvatartási központba”.

    Az európai országok által megfogalmazott szöveg ezenkívül felszólítja a fehérorosz vezetést arra is, hogy hagyjon fel az erőszakkal, a kínzással és a letartóztatásokkal, amelyeket az emberi jogokat elnyomva alkalmaz, továbbá arra kéri a hatóságokat, hogy kezdjenek párbeszédet az ellenzékkel és a civil társadalommal.

    A határozatot 23 többségében nyugati ország támogatta, míg Eritrea és Venezuela ellene szavazott. Huszonkét ország tartózkodott.

    Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának annak ellenére sikerült megtartania a sürgős vitát a témáról, hogy Fehéroroszország, valamint közeli szövetségeseinek diplomatái megpróbálták megakadályozni, hogy ismertessék a jogsértéseket a genfi találkozón.

    A tanácsban pénteken a fehérorosz emberi jogi helyzetről vitáztak, az eszmecserét az Európai Unió nevében Németország kezdeményezte. Felszólalt Juri Ambrazevics, Fehéroroszország ENSZ-hez akkreditált nagykövete is, aki aláhúzta: nem fogadható el, hogy ezt a szervezetet használják fel arra, hogy beavatkozzanak egy ország választásaiba.

    A világszervezetnek a fehérorosz emberi jogi helyzet figyelésével megbízott különleges jelentéstevője figyelmeztetett: új vasfüggöny ereszkedhet le Európában. Marin katasztrofálisnak nevezte a fehérorosz helyzetet. Az országban több mint 10 ezer embert letartóztattak, több mint 500 esetben számoltak be kínzásról, és ezreket durván megvertek mondta. A jelentéstevő felszólította a minszki hatóságokat, hogy engedjék el a politikai foglyokat, és ejtsék az ellenük felhozott vádakat. Beszédét a testület orosz, fehérorosz, kínai és venezuelai tagjai többször félbeszakították.

    A vitán felszólalt Nadá al-Nasíf, az ENSZ emberi jogi főbiztosának helyettese is, aki úgy fogalmazott: „létfontosságú Fehéroroszország jövőjének szempontjából, hogy megtörjék a fokozódó elnyomásnak és erőszaknak eme köreit”. „A civil társadalom egy értékes partner, nem egy fenyegetés” tette hozzá.

 

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version