Connect with us

Nagyvilág

Átköltöztetik a menekülteket Leszboszon, már ötezren vannak az új táborban

Létrehozva:

Már több mint ötezer ember költözött át az utóbbi napokban a leégett leszboszi táborból a Kara Tepében kialakított új sátortáborba, és péntek reggel is több százan várakoztak a belépésre – jelentette a görög közszolgálati televízió.

A túlzsúfolt moriai tábor múlt héten égett le. A fedél nélkül maradt emberek egy új, mintegy nyolcezer férőhelyes táborba költözhetnek át.
Az újonnan érkezőkön koronavírus-tesztet végeznek el, a hatóságok tájékoztatása szerint eddig 135 teszt lett pozitív, a fertőzötteket az új táborban elkülönítik.

A görög hatóságok szerint a Moria tábor lakóinak egy kis csoportja gyújtotta fel a létesítményt, akiket feldühített, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt szigorú kijárási korlátozásokkal sújtották őket. Az üggyel kapcsolatban hat afgán állampolgárt, köztük két kiskorút vettek őrizetbe.

Humanitárius szervezetek kifogásolják, hogy az új sátortáborban az emberek nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és számos érintett migránssal együtt azt követelik az athéni kormánytól, hogy szállítsák az embereket inkább a görög szárazföldre.

A görög hatóságok viszont a Törökországgal 2016-ban megkötött megállapodáshoz tartják magukat, amelynek értelmében a migránsoknak mindaddig a szigeteken kell várakozniuk, amíg a menekültügyi eljárásuk le nem zárul. Akinek a kérvényét elutasítják, visszaküldik Törökországba.

Csütörtök óta görög rendőrök 70 rendőrnő közreműködésével igyekeznek rábeszélni a fedél nélkül maradt családokat arra, hogy beköltözzenek az új táborba. A hatóságok szerint eddig sikeresnek mondható az akció. Hamarosan az átköltözés ellen vehemensen tiltakozó embereket is felkeresik, és megpróbálják rávenni őket, hogy a Kara Tepe-i táborban várakozzanak tovább.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink