Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A vádak elleni tiltakozásul éhségsztrájkol egy belarusz ellenzéki a börtönben

Létrehozva:

A nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolják Maszim Znakot, aki az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségének tagja. Az elnökségből jelenleg két tag van csak szabadlábon. 

    Éhségsztrájkba kezdett pénteken Makszim Znak, az ellenzéki fehérorosz Koordinációs Tanács bebörtönzött elnökségi tagja az ellene felhozott vádakkal szembeni tiltakozásul – közölte az ellenzéki testület, írja az MTI.

    Znak az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni tiltakozó mozgalom ismert figurája. A 39 éves ellenzékit a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolják. Szeptember 9-én vették őrizetbe.

    Védője, Dmitrij Lajevszki szerint koholt vádról van szó. Hozzátette: ilyen vádak révén próbálják elnyomni a véleménynyilvánítás szabadságát az országban. Elítélése esetén Znak öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

    A karhatalom hetek óta őrizetbe vételekkel és razziákkal lép fel a Koordinációs Tanáccsal szemben. A testület elnökségének nagy része hatósági őrizetben van, vagy külföldre szökött. Szabadlábon csak Szvjatlana Alekszijevics Nobel-békedíjas írónő maradhatott, illetve pénteken szabadult a nyomozati fogságból Szjarhej Dilevszki, aki egyben a Minszki Traktorgyár (MTZ) sztrájkbizottságának elnöke.

    Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok egy időben könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

 

Legnépszerűbb cikkeink