Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nagyobb a nyomás a kórházakon, mint tavasszal

Létrehozva:

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) szerint a koronavírus-járvány második hulláma hamarabb gyűrűzött be a kórházakba, mint arra számítani lehetett, és az első hetek tapasztalatai azt mutatják: jóval nagyobb nyomás nehezedik most az egészségügyi intézményekre, mint tavasszal.

A szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében Ficzere Andrea elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki betartotta a kormány által hozott szabályokat. Véleménye szerint az ország így összességében jól tudta kezelni a koronavírus terjedését és megfelelő figyelem jutott az érintett betegek ellátására.

A Magyar Kórházszövetség XXXII. szakmai kongresszusán – amelyet a járványhelyzet miatt online tartottak – a koronavírus okozta problémák teljes spektrumáról cseréltek tapasztalatot  a résztvevők. 

Szó esett a megelőzésről, kezelésről, a kórházhigiéniáról, a betegútszervezésről, az ápolók és orvosok munkájának segítéséről és támogatásáról, a járványügyi protokollokról, eljárásrendekről, valamint áttekintést nyújtottak a vírus kezelésével összefüggő legfrissebb tudományos ismeretekről is.

A kórházi tapasztalatok összegzéséből az is kiderült – írták -, hogy őszre nagyot változott a lakosság hozzáállása, érezhető, hogy elfogyott a türelem és a megértés. Ezzel párhuzamosan az is jól érzékelhető, hogy nemcsak fizikailag, de pszichésen is elfáradtak az orvosok és az ápolók, sokan megbetegedtek, vagy karanténban vannak, ami tovább nehezíti a betegellátást.

A közleményben emlékeztetnek arra is, hogy a járványügyi helyzetet az ágazat vezetése átlagfinanszírozással segítette a tavaszi időszakban, amely lehetővé tette a bérek kifizetését, valamint azoknak a beszerzéseknek a megvalósítását, amelyek megteremtették a biztonságos betegellátás feltételeit.

Ehhez Ficzere Andrea hozzátette: szeptember elsejétől ismét teljesítményfinanszírozásra állt vissza a rendszer, emellett pluszforrás is érkezett az elmaradt beavatkozások elvégzésére. Ugyanakkor az MKSZ olyan átlagfinanszírozást tartana szükségesnek, amely három teljes értékű hónap finanszírozását tekinti alapnak és figyelembe veszi a járványügyi költségeket is – olvasható a szervezet közleményében.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink