Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Elmaradnak a Magyar Állami Operaház előadásai

Létrehozva:

A járvány miatt csütörtöktől előreláthatólag október 17-ig elmaradnak a Magyar Állami Operaház előadásai, kivéve a szombatra meghirdetett Bach-születésnap és a szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest – tájékoztatta a dalszínház csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a Magyar Állami Operaház október 1-ig mindennemű zenei, rendelkező és balettpróbát felfüggeszt, ezért a meghirdetett előadásaik döntő többsége október 17-ig elmarad.

Mint írják, a döntés azután vált szükségessé, hogy a maximális egészségügyi óvintézkedések betartása ellenére az elmúlt napokban az Opera Kórusban, a Magyar Nemzeti Balettben és a Zenekarban is megbetegedések tapasztaltak, és a vírus már az énekes szólistákat is elérte.

Az Opera törölt előadásai alól kivétel képez a szombatra meghirdetett Bach-születésnap és a szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest, amelyek csekély előadói apparátusa – zenekar helyett zongora, énekkari közreműködés nélkül – lehetővé teszi a produkciók megtartását és streamelését is.

A beutazási korlátozások miatt ugyancsak meghiúsul a Szentpétervári Opera október elejére tervezett két vendégelőadása, a Faust és a Gyöngyhalászok is.

Az esetleges újraindulásról legkésőbb október elsején külön tájékoztatást adnak, amiről a szeptember végi pandémiás helyzet függvényében döntenek – olvasható a közleményben.

Az Opera a leállás idejére hétvégenként Maszkabál címmel ingyenes, zongorával kísért online áriaesteket sugároz közösségi oldalán az Eiffel Műhelyházból. A programsorozat indulásáról, előadóiról és a további részletekről hamarosan bővebb felvilágosítást adnak. 

Az elmaradó előadások jegyeinek becserélésével vagy visszaváltásával kapcsolatban hamarosan újabb közleményt tesznek közzé honlapjukon.

Közölték még, hogy az Országos Mentőszolgálattal történő egyeztetés révén a következő nehéz időszakban az Opera művészei és munkatársai láthatják el a Közép-Magyarországi Régió hatósági tesztműveleteinek adminisztratív feladatait, segíthetik operátorként és adatrögzítőként az egészségügyi szakszemélyzet munkáját.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink